W tym roku zaczelam eksperymentowac z arbuzem, z ktorego zrobilam wysmienity napoj ozezwiajacy.. Musze przyznac, ze dostal piatke i zostal zaliczony do kategorii ulubionych lemoniad i herbat… No i tradycyjnie bedzie serwowany na 4th of July weekend. W ten bowiem weekend nie moze sie obyc u nas bez steka, kukurydzy z grila, salatki ziemniaczanej, arbuza… o tym jednak troche pozniej…
1 bardzo dojrzaly arbuz
sok z 4 limonek
3 limonki pokrojone w cieniutkie plasterki
1 szklanka zgniecionych na miazge lisci miety
4 szklanki wiopdy gazowanej
4 szklanki lodu
¾ szklanki prostego syropu ***
Obrac arbuza i pokroic w kostke. Pracujac w partiach, zmiksowac arbuza w malakserze i przelac do szklanej miski. Dodac sok z limonek, zmazdzona miete i prosty syrop. Wymieszac i wlozyc do lodowki na co najmniej 3 godziny (najlepiej na noc). Nastepnie przecedzic miksure do dzbanka (ja uzylam ogromny sloik na lemoniade), dolac wode mineralna, lod i plasterki limonki.
*** Prosty Syrop ***
½ szklanki cukru
½ szklanki wody
Zagotowac wode z cukrem i gotowac przez okolo 8 minut az tekstura zmieni sie w syrp. Ja zawsze robie wiecej i trzymam w lodowce. Uzywam do slodzenia zimnej lemoniady, iced tea, drinkow w ktorych trudno jest rozpuscic cukier.
1 bardzo dojrzaly arbuz
sok z 4 limonek
3 limonki pokrojone w cieniutkie plasterki
1 szklanka zgniecionych na miazge lisci miety
4 szklanki wiopdy gazowanej
4 szklanki lodu
¾ szklanki prostego syropu ***
Obrac arbuza i pokroic w kostke. Pracujac w partiach, zmiksowac arbuza w malakserze i przelac do szklanej miski. Dodac sok z limonek, zmazdzona miete i prosty syrop. Wymieszac i wlozyc do lodowki na co najmniej 3 godziny (najlepiej na noc). Nastepnie przecedzic miksure do dzbanka (ja uzylam ogromny sloik na lemoniade), dolac wode mineralna, lod i plasterki limonki.
*** Prosty Syrop ***
½ szklanki cukru
½ szklanki wody
Zagotowac wode z cukrem i gotowac przez okolo 8 minut az tekstura zmieni sie w syrp. Ja zawsze robie wiecej i trzymam w lodowce. Uzywam do slodzenia zimnej lemoniady, iced tea, drinkow w ktorych trudno jest rozpuscic cukier.