środa, 22 lipca 2009

Golabki (Stuffed Cabage)



Zrobilam galabki i zapisalam w koncu przepis, o ktory prosilo mnie juz kilka osob. My Polki i Polacy czesto gotujemy “z glowy”, bez przepisu....

Polskie dania takie jak pierogi, czy galabki, czy zupa grzybowa sa w Stanach Zjednoczone popularne, szczegolnie wsrod osob, ktore maja polskie korzenie i ktore pamietaja te smaki od swojej Babci czy sasiadki, ktora byla Polka, sprzed wielu, wielu lat. Przepisy ktore sa dla nas proste i oczywiste, dla takich ludni sa nieosiagalne i niewyobrazalne do zrobienia.

Kilka lat temu rodzina mojego meza zdecydowala sie na zrobienie pierogow. Zebralo sie kilka osob, byl to bowiem bardzo zaplanowany projekt; ktos, nie bede wspominac imenia :), wyszukal przepis na pierogi. Nie wiem skad ten przepis zostal zaczerpniety, poniewaz do dzisiejszego dnia secret nie zostal ujawniony, ale przepis zawieral proszek do pieczenia w ciescie na pierogi.

Po godzinach mozolnej pracy w kuchni, glodni uczestnicy projektu zaczeli gotowac pierogi, ktore z rozmiaru 5 centymetrow, zaczely rosnac w garnku do rozmiarow dinozaura… Oczywiscie pierogi byly nie do zjedzenia a ekipa bioraca udzial w projekcie dlugi czas nie chciala przyznac sie do porazki….

Tym razem jednak o golabkach… Wlosi rowniez robia golabki ale inne, malutkie i slodkie, z cynamonem, galka muszkatulowa, itp… Sa smaczne, ale ja bedac Polka, zawsze bede glosowac za polskimi golabkami :)
Moj przpis na golabki dedykuje Cioci Melci, ktora nazywam “Big Sis" czyli “Duza Siostra” i ktora jest dla mnie niesamowita inspiracja. Jest Ona bowiem jedna z z tych ludzi, ktorzy są zawsze pelni pozytywnej energii i zdolnosci do dzielenia sie ta energia z innymi. Usmiech nigdy nie opuszcza twarzy Melci. Mel jest moim mentorem a Jej motywacja przyczynila sie do wielu osiagniec w moim zyciu. W razie potrzeby, moja Big Sis zawsze daje madre i pelne milosci porady, tak jak kazda “Duza Siostra”... Dziekuje wiec Mel za to ze jestes soba, za to co robisz i dedykuje ten przepis oraz ten talez pelen golabkow wlasnie dla Ciebie.
No a przepis na: http://polishcookingmyway.blogspot.com/2009/07/stuffed-cabbage-golabki.html Love you Big Sis !!!