wtorek, 28 lipca 2009

Borowkowa Kruszanka




U nas sezon borowkowy w pelni... Tak wiec wszedzie teraz fioletowo i pachnaco od borowek ...Niestety jagody lesnie sa borowkowa kruszanke prawie zupelnie niedostepne... Mozna je kupic przez interet, gdzie sa one wysylane w suchym lodzie w ciagu 24 godzina ale cena jest $19.99 za funt, czyli przwie $40 za kilogram... Zamowienie musi byc na co najmniej 5 funtow...W zwiazku z tym dalam sobie spokoj i delektuje sie lokalna borowka amerykanska, ktorej jezeli jest zebrana na farmie w czasie sezonu borowkowego, zupelnie, ale to zupelnie nic nie brakuje :)

Od dawna juz robie, przepis na ktory zaczerpnelam od Pat and Gina Neely ktorzy sa autorami fantastycznej ksiazki z mojej osobistej biblioteki kucharskiej, “Down Home with the Neelys: A Southern Family Cookbook”

6 kubkow borowek (wymyte ale supelnie suche)
1 lyzka maki kartoflanej
¼ kubka cukru
Szczypta soli

Ciasto:
½ kubka maki
½ kupka platkow owsianych
¼ kubka cukru brazowego
¼ kuka bialego cukru krysztalu
¼ lyzeczki cynamonu
¼ lyzeczki utartej galki muszkatulowej
¾ kubka siekanych orzechow wloskich
4 lyzki masla w termperaturze pokojowej

Bita smietana lub lody do smaku, jezeli nie jestescie na diecie

Przelicznik: 1 kubek = 240 ml
Nagrzac piekarnik do 375F czyli 190C

Wymieszac w misce borowki, make kartoflana cukier oraz szczypte soli. W drugiej misce polaczyc make, platki owsiane, brazowy cukier, bialy cukier, cynamon, galke muszkatolowa i orzechy. Dodawac po kawalku maslo i mieszac dokladnie palcami taka by ciasto mialo teksture platkow owsianych. Ciasto nie ma byc ugniecione, ale sypkie, jak kruszanka.

Wsypac borowki do naczyn zaroodpornego (jednego duzego lub indywidualnych malych naczyniek. Wierzch borowek dokladnie posypac krzuszanka, tak any borowki mogly “oddychac” (nie przyciskac ciasta). Piec do 30-40 minut, az kruszakna bedzie zlotego koloru a borowki beda kipiec w kruszanke.
Serwowac cieple z lodami lub bitą śmietaną, jeseli nie jestescie na diecie :)