czwartek, 21 lipca 2011

Stek Wolowy z Grila

Nie istnieje dla mnie lato bez grilowania, nie instnieje rowniez grilowanie bez wolowiny (hamburgera czy steka). Informacje o rodzajach steka i detalale o jego przygotowania opisalam tutaj.
Dobry stek to investycja. Trzymam sie z dala od stekow wczesniej pakowanyc, szpikowanych srodkami swiezosci i sprzedawanych w supermarketach. Osobiscie preferuje mieso z czarnego Angusa badz tez z krow karmionych trawa, bez hormonow i antybiotykow. Kupuje mieso u rzeznika, a nie w supermarkecie.

Jak juz wczesniej pisalam, dobry steak nie potrzebuje duzo przypraw i czas jego gotowania powinien byc minimalny. Przyprawy bowiem zabija ten upragniony smak wolowiny, a dlugie gotowanie, grilowanie, pieczenie czy smazenie, spowoduje, ze stek jest twardy i nie do zjedzenia.

2 rib-eye steki z koscia zebra, kazdy do 12 uncji I do 5-6 cm grubosci
2 lyzki oliwy z oliwek
3 lyzki drobno posiekanych zwiezych ziol takich jak rozmaryn, szalwia, majeranek i tymianek
Gruba sol i swiezo pekniety pieprz do smaku
W miseczce wymieszac oliwe z ziolami
Oczyscic steki z nadmiaru tluszczu. Mocno je posolic i popieprzyc, przyciskajac sol i pieprz do miesa. Przelozyc steki na talez, zalac oliwa wymieszana z ziolami i marynowac przez 10-15 minut. Nie wkladac do lodowki, co pozwoli na rownomierne grilowanie miesa…

Rozgrzac gril do najwyzszej temperatury. Uzywajac dlugich szczypcow, naoliwic gril recznikiem papierowym namoczonym w oleju badz resztka tluszczu wczesniej odcietego od steka. Jezeli gril bedzie sie dymil od oliwy/ tluszczu, oznacza to ze jest on wystarczajaco goracy.

Oczyscic steki z marynaty i umiescic je na grilu bezposrednio nad ogniem; przykryc gril i grilowac 2-3 minuty. Po 2-3 minutach, steki powinny miec mocne, ciemno brazowe oznaki grilowe. Przewrocic steki na druga strone i kontynuowac grilowanie. Czas grilowania na drugiej stronie zalezy od tego jak lubimu nasze steki. Ja je griluje na drugiej stronie przez 2-3 minuty. Nalezy pamietac, ze po zdjeciu z grila, mieso nadal bedzie sie gotowalo. Nalezy rowniez pamietac aby miesa nie dziurawic widelcem badz nozem, co spowoduje ze wypluna z miesa soki i mieso bedzie twarde.

Zdjac steki z grila, luzno przykryc folia aluminiowa i zostawic je na 5 minut aby “odpoczely” i wchlonely soki. Po 5 minutach, odkroic od kosci, pokroic w plastry, posolic, popieprzyc, pokropic olejem z oliwek i serwowac.
Polecam serwowanie ze smaczna salata i z pieczonymi ziemniakami….
Mniam…