Ciastka owsiane ciesza sie w naszym domu najwieksza popularnoscia… Posmakowaly one nawet mojej mamie i Kasi… Ja je pieke srednio raz w tygodniu, dzielac sie nimi z lakomczuchami w mojej pracy… Staly sie one popularne od czasu kiedy upieklam je na “bake sale” czyli sprzedaz ciastek ktora organizujemy w mojej pracy dwa razy do roku. Wszyscy chetni pieka ciastka, ladnie je pakuja i sprzedaja je w porze sniadaniowej, w czasie lanchu badz okolo 3-ciej po poludniu, kiedy to wiekszasz osob kreci sie w kolko, szukajac czegos na zaspokojenie slodkiego zeba. Fundusze ze sprzedazy przeznaczamy na wybrane cele charytatywne. A poniewaz moje biuro znajduje sie w dwoch 12-to pietrowych budynkach wypelnionych po sufity ludzmi, dochody z naszych sprzedazy sa zaskakujaco wysokie… Oryginalny przepis na ciastka znalazlam na pudelku owsianki… oczywiscie przepis ten troche zmienilam I dostosowalam do moich wymogow smakowych
½ funta slodkiego masla w temperaturze pokojowej
2 lyzki ciemnego cukru brazowego
1 cukier waniliowy
1 kubek naturalnego ciemnego miodu
2 jajka w temperaturze pokojowej
1 ½ kubka maki
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1 lyzeczka cynamonu
½ lyzeczki soli
3 kubki blyskawicznych platkow owsianych
1 kubek rodzynek (bez pestek)
½ kubka “chipsow” czekoladowych
½ kubka grubo posiekanych orzechow wloskich
Nagrzac piekarnik do 330F
W mikserze dokladnie ubic maslo z cukrem i z cukrem waniliowym, dodac miod i po jednym jajku. Ubic bardzo dokladnie.
W misce wymieszac make z proszkiem do pieczenia i z cynamonem. Dodac do ubitego masla i wymieszac.
Do mikstury dodac platki owsiane, rodzynki, czekolade oraz orzechy i za pomoca duzej lyzki drewnianej wszystkie skladniki dokladnie wymieszac.
Formowac ciastka z jednej lyzki ciasta; formowac kulke a nastepnie zgniesc ja na dloni na placek grubosci okolo 1 centymetra.
Piec na papierze pergaminowym przez 10-12 minut, nie dluzej. Pomimo ze ciastka moga wygladac na nieupieczone, nalezy je wyjac po 10-12 minutach.