piątek, 29 maja 2009

Stek Wolowy


Stek

Na zakonczenie naszego Memorial Day swietowania bylam zmuszona zrobic steka, ktory oczywiscie poza hamburgerem jest jednym z najbardziej chyba u nas popularnych przysmakow. Aby stek byl smaczny no i jadalny, mieso na steka MUSI byc pierwszej jakosci, ze zwierzecia odpowiedniej rasy, odpowiednio karmoinego, itd. Najwazniejszym czynnikiem jak nasz stek bedzie smakowaj jest sposob dojrzewania miesa. Czyli, mieso powinno byc przechowywane w odpowiedniej temperaturze, wilgotnosci i przez dany okres czasu. Caly ten wlasnie process jest nazywany procesem dojrzewania steku. Nie mozna pominac faktu ze cena naszego steku jest uzalezniona od tego, jak nasz stek dojrzewal. Mrozenie miesa zepsuje smak steka…

Sa rozne rodzaje steka i kazdy z nas ma ulubiony rodzaj. Moim ulubionym kawalkiem jest T-Bone steak… Poza tym mamy filet mignon, chateaubriand, tournedo, Prime Rib, Ribeye, Portehouse, sirloin, udziec… no i chyba tyle jezeli chodzi o steka… Pozostale czesci miesa wolowewgo nie sa zaliczane do steka.

Ja osobiscie lubie mieso ze zwierzat (bydla) karmionego trawa, nie zbozem lub pasza. Takie bowiem mieso jest chude i kruche. Przewaznie kupuje steki ze zwierzat rasy Angus (ze Szkocji) lub Hereford (ze Stanow Zjednoczonych), dojrzewane przez co najmniej 2 tygodnie. Wychodze bowiem z zalozenia, ze jezeli miec steka, to albo miec dobrego steka, albo nie miec steka i zjesc cokolwiek innego.
Jak juz wczesniej wspomnialam, dobry kawalek naszego steka moze nas troche slono kosztowac… Ale, dla nas, milosnikow jedzienia powinno byc wiadomo ze aby nasze danie smakowalo tym co jemy, a nie smakami trudnymi do zidentifikowania, musimy miec idealny i perfekcyjny product, ktory czasem moze byc troszke kosztowny. Najbardiej pociagnie nas za kieszen stek Kobe, z Japoni... To bowiem bydlo jest karmione zbozem, burakami, ziemniakami i piwem…. tak piwem… na zaostrzenie apetytu. Poza tym, bydlo jest recznie masowane co pozwala na utworzenie sie cienkiej warsty tluszczu ktore powoduje marmurkowatosc w naszym steku (
http://pl.foodlexicon.org/r0000380.php)

Do przygotowania dobrego steka nie potrzebujemy nic poza dobrym kawalkiem miesa, soli I pieprzu. Dodatkowe przyprawy zepsuja smak miesa. Jezeli dodatkowe przyprzwy, sosy, sery, marynaty, itp. sa uzywane do zrobienia steka to tylko dlatego poniewaz mieso ktore jest uzywane nie jest pierwszej jakosci i po prostu bez pomocy tych roznych dodatkow nie bedzie smakowalo dobrze… Wiele restauracju uzywa ten tryk aby upchnac konsumerowi byle jaki i tani kawalek miesa za slona cene...

Stek powinien byc wyjety z lodowki przynajmniej 30 minut przed przygotowaniuem. Stek solimy, pieprzymy i kladziemy na goracy gril lub goraca patelnie. Czas gotowania steka zalezy od tego czy checemy aby stek byl przyrzadzony na surowo (rare), pol-surowo (medium rare), srednio (medium) lub dobrze usmazony (well ,done) i od grubosci naszego steka. Najlepszym sposobem na sprawdzenie czy nasz stek jest gotowy jest sprawdzenie temepratury steka. Tak wiec” na surowo (rare): 125F, pol-surowo (medium rare): 135F , srednio (medium): 145F, )dobrze usmazony (well ,done): 160F (przelicznik temperatury z F na C tutaj: (
http://mojakuchniawusa.blogspot.com/2009/05/przelicznik-temepratury-z-faranhaita-f.html)

W czasie przyrzadzania, stek powinien byc przewrocony tylko 2 razy. Nie wolno steka dziurawic nozem lub widelcem w czasie smazenia. Powoduje to bowiem ze wyplyna ze steka soki i nasze dzieko sztuki nie bedzie soczyste.
Jezeli nasz stek jest gotowy, odkladamy steka na talez i czekamy 5 minut az mieso wchlonie wszystkie soki . Ten process nazywa sie oddychanaiem. Po 5 minutach kroimy steka. Do dobrego steka nie potrzeba noza, mieso moze byc krojone nawet widelcem.

Moj stek serwowalam z orzo z jarzynami i salata na serwetce oddajacej czesc Memorial Day i ktora zawsze przypomina aby Live Well, Love Much, Laugh Often czyli Zyc Dobrze, Duzo Kochac, Czesto sie Smiac.
Zycze wszystkim smakoszom smacznego steka i duzo usmiechu :)