piątek, 15 kwietnia 2011

Zapiekane Wiosenne Szparagi

Wsrod wiosennych produktow na farmie na ktorej robie zakupy, najsmaczniejszymi wedlug mnie zwiastunami wiosny sa szparagi….Pomimo ze szparagi sa dostepne przez caly rok, na wiosne sa one najsmaczniejsze, Takie wiosenne szparagi nie wymagaja wiele obrobki I im sa mniej obrabiane, tym lepiej smakuja… Ja przewaznie przyrzadzam szparagi na parze badz tez zapiekam je w piekarniku.
Szparagi sa czlonkami rodziny liliowatej i potrafia wyrosnac doslownie w ciagu jednego dnia. W czasie kupna szparag, naleszy uwazac aby szparagi nie byly wiotkie, ale zdrowe, twarde, z koncowkami czesto w ciemno fioletowym odcieniu…
Wiekszosc szparag dostepnych w Stanach Zjednoczonych sa saparagami zielonymi. Ponoc w Europie wieksza popularnoscia ciesza sie szparagi biale. Biala szparaga jest tym samym warzywem co szparaga zielona. Ten egzotyczny wylad bialej szparagi jest powodowany zapobieganiem dostepu swiatla do pedow w czasie ich wzrostu.
Szparagi sa dosyc trudne do przechowywania. Ja przewaznie wkladam ze na stojaco do pojemniika z malenka iloscia wody i przechowuje je w lodowce. Zmieniajac wode w kazdy dzien, przechowywane w ten sposob szparagi potrafia sie utrzymac przez okolo 4 dni, po czym wiedna I nie sa juz smaczne….

Dziele sie latwym przepisem na szparagi. Przepis ten wspomaga smak szegolnie tych swiezych szparag wiosennych.

2-3 funty szparag
¼ kubka oleju z oliwek z pierwszego tloczenia
2 zabki czosnku, roztartega na miazge
Skorka z 1 cytryny ztarta na mikro-tarelku
1 cytryna pokrojona na osemki
Sol i pieprz do smaku

Rozgrac piekarnik do 450 F (230 C) ustawiaja polke w gornej czesci piekarnika.
Odlamac twarde koncowki szparag, zachowujac je w woreczku na zupe :)
Rozmiescic szparagi na duzej brytwance. 
W miseczce wymieszcza olej z oliwek, czosnek i ztarta skorke z cytryny. Uzywajac pedzla, dokladnie posmarowac tym mazidlem szparagi, po czym posypac je dosyc mocna sola i pieprzem. Pomiedzy szparagami rozmiesciec osemki cytryn.
Piec 6-8 minut, do czasu jak szparagi zaczna sie troszke wywijac i zmieniac kolor na brozowawy. Przelozyc szparagi na wczesniej nagrzany polmisek i polac sokami z brytwanki.
Wiosennego Smacznego!