Rzodkiewka jest dla mnie oznakiem wiosny… Znalazlam ciekawy artykow na temat rzodkiewki (tutaj) Okazuje sie ze ojczyzną rzodkiewki są Chiny. “Je delikatny smak docenili już Egipcjanie, gdzie była przysmakiem faraonów. W średniowieczu uchodziła za środek wpływający na jasność umysłu i korzystnie regulujący trawienie. Rzodkiewka swą popularność zawdzięcza nie tylko oryginalnemu smakowi, ale również atrakcyjnemu wyglądowi. Uprawianych jest wiele odmian rzodkiewki różniących się znacznie ostrością smaku, wielkością oraz kształtem i kolorem. Możemy więc spotkać rzodkiewkę czerwoną, czerwono-białą (chyba najpopularniejszą w naszym kraju), a nawet czarną i białą.
Rzodkiewka dostarcza po trochu większości witamin i składników mineralnych. Jest ona, podobnie jak rzodkiew, dość dobrym źródłem witaminy C: 100 g rzodkiewek dostarcza 20,6 mg tej witaminy. Oprócz tego dostarcza również niewielkich ilości witaminy B1, B2 i PP oraz takich składników mineralnych jak żelazo (0,8 mg/100 g produktu), wapń, siarka, magnez, miedź i mangan. Zestawienie w jednym produkcie żelaza, miedzi i manganu może korzystnie wpływać na procesy krwiotwórcze w organizmie, dlatego rzodkiewki są polecane osobom cierpiącym na niedokrwistość. O rzodkiewkach, z racji ich niewielkiej kaloryczności, powinny pamiętać również osoby z nadwagą, stosujące diety odchudzające. 100 g rzodkiewek (7 średnich sztuk) dostarcza bowiem tylko14 kcal.
Rzodkiewki najczęściej jemy na surowo, dzięki czemu zachowują w pełni swą wartość odżywczą. Nie każdy jednak wie, że z młodych rzodkiewek nie należy obrywać listków i łodyżek, które również są źrodłem wielu witamin i składników mineralnych. Możemy śmiało jeść je razem z nimi, czyli jak niektórzy smakosze określają "wraz z serduszkiem". Rzodkiewki można chrupać w całości (wspaniale smakują również jeśli delikatnie umoczymy je w majonezie) oraz dodawać starte lub pokrojone do surówek. Stanowią wtedy doskonały element dekoracyjny, upiększając zielone zwykle sałatki. Nacinając rzodkiewki ozdobnie i wkładając je do lodówki, aby utrwalić uzyskany kształt, otrzymujemy piękną dekorację półmisków. Niektórzy także podają rzodkiewki w odmienny sposób: gotowane i polane masłem z tartą bułką.” (referencje tutaj)
Ja delektuje sie rzodkiewka serwowana z ubitym maslem I sola marska… Czesto jest to w nawszym domu przekaska serwowana przed obiadem.