wtorek, 19 kwietnia 2011

Wielkanocne Jaja Czekoladowe


Wielkanocne Jaja Czekoladowe
Przeciez Swieta Wielkanocne nie maga sie obejsc bez czekolady. Wedlug tutejszej tradycji, weilkanocny zajac przynosi wszystkim grzecznym dzieciom roznego rodzaju czekoladowe delicjaly: badz to czekoladowe jajo, bodz tez czekoladowego zajaca, badz czekoladowe kurczaki… Ostatnio dosc duza popularnoscia ciesza sie czekoladowe lizaki, ktore sa niesamowicie szybkie i proste w wykonaniu…

1 torebka (11 uncji) czekoladowych chips (ja uzylam biala czekolade)
3 kolory jadalnego barwnika
Jadalne koraliki badz kolorowy cukier do ozdoby
Patyczki do lizakow

Czekolade nalezy roztopic w zaroodpornym naczyniu na parze badz w mikrofalowce. Ja topie czekolade w mikrofalowce wkladajac miske na 60 secod, wyjmujac, mieszajac, wkladajac na 60 secund, wyjmujac mieszaczac… powtarzajac ten proces do czasu az czekolada jest rozpuszczona.
Na kawalku laksowanego papieru rozlozyc patyczki do lizakow. Przlac troszke czekolady do malenkich miseczek I dodac do niej jadalny barnik, dokladnie wymieszac. Uzywajac duzej lyzki, zalewac patyczki biala czekolada, tak aby okolo 3cm patyczka bylo pokryte czekolada, jednoczesnie formujac rozlana czekolade w ksztalcie jajka.
Kolorowa czekolade przelac do jednorazowych woreczkow nylonowych, szczelnie je zawiazujac i wkladajac do miski z ciepla woda, aby czekolada sie nie zastygla. Naciac rog woreczka i robic wzorki na jajku z bialej czekolady. Na koncyu przyozdobic jadalnymi koralikami badz kolorowym cukrem. Zostawic na granitowym blacie na okolo 30 minut do czasu az czekolada sie zastygnie. Mozna wlozyc do lodowki ale jezeli temperatura w lodowce jest za niska, czekolada moze popekac…

*** ZYCZE WSZYSTKIM SZCZESLIWYCH, ZDROWYCH I RADOSNYCH SWIAT! ***