środa, 6 kwietnia 2011

Chili

Chili to nie zart! Istnieje nawet Miedzynarodowe Spoleczenstwo Chili (tutaj), ktore dla chili wiele poswieca…
Jest to bezprofitowa organizacja charytatywna, ktora oddaje pieniadze ze sprzedazy chili dla roznych organizacju charytatywnych. Miedzynarodowe mistrzostwa chili, w czasie ktorego wybierane jest najsmaczniejsze chili odbywaja sie kazdego roku w pazdzierniku i naleza one do najwiekszych konkursow zywnosci na swiecie. Chili dla amerykaninow, prawie jak paja jablkowa, hamburger badz tez kanapka z maslem orzechowym nalezy do jednych z bardzo tradycyjnych dan… Jest bardzo wiele rodzajow chili i wiele przepisow na chili… kazdy ma swoj ulubiony … Przepis na chili to podobmnie jak przepis na pierogi… Potrafimy chili zrobic ale nie mamy na nie jako takiego przepisu… Mnie nauczyla gotowac chili wiele lat temu mama mojej kolezanki Sandry… Troche od Jej przepisu i intrukcji gotowania odjelam, troche dodalam i tak tez powstal moj wlasny przepis, ktory mialam od lat w glowie, ale nie na kartce. To dzieki Monice, ktora o przepis blagala mnie od 2 lat, w koncu przelalam go na kartke…

Przepis na Chili

1 – 1.5 funta mielonej wolowiny (95% chudej, tylko 5% tluszczu)
2 puszki ( kazda puszka 12 uncji ) czarnej meksykanskiej fasoli (black beans)
2 puszki (kazda puszka 12 uncji) czerwonej fasoli (kidney beans)
2 puszki (kazda puszka 28 uncji) gniecionych pomidorow
2 lyzki koncentratu/pasty pomidorowej
3 lyzki oleju z oliwek
3 cebule, drobno posiekane
1 zielona slodka paprika, drobno posiekana
1 mala swieza paprika Serrano, nasiona usuniete, bardzo drobno posiekana
1 mala swieza paprika jalapeno, nasiona usuniete, bardzo drobno posiekana
5 zabkow czosnku, bardzo drobno posiekanego
6 lyzek papryki chili w proszku
3 lyzki cumin w proszku
½ lyzeczki pieprzu/papryki cayenne (pod sam koniec gotowania mozna dodac wiecej)
1 lyzeczka suchego oregano (lebiody)
4 kostki gorzkiej czekolady Sol, pieprz do smaku
W duzym garnku o grubym spodzie (najlepiej zeliwnym) rozgrzac 1.5 lyzki oliwy, dodac mieso, posolic i przysmazyc na zlotawy kolor. Zesypac na druszlak, aby odciekl tluszcz. Do tego samego garnka wlac reszte oliwy (1.5 lyzki) i dusic posiekana cebule tak aby byla przezroczysta, nie zlota; dodac czosnek, wszystkie papryki; posolic i dusic; dodac paste pomidorowa, wszystkie przyprawy - caly czas mieszajac lyzka drewniana smazyc na wolnym ogniu. Dodac usmazone mieso, dodac po troche gniecione pomidory, caly czas mieszajac i zeskrobujac spod garnka. Doprowadzic do gotowania. Dodac sol oraz pieprz do smaku i gotowac na wolnym ogniu 2 godziny. Po 2 godzinach dodac wszystkie grochy wczesniej odcedzone i dobrze oplukane ; gotowac na malym ogniu przez 45 minut. Pod koniec gotowania dodac czekolade. Calosc ostudzic przez noc. Na drugi dzien zagotowac przed 15 min i serwowac z dulopem kwasnej smietany, utartym serem chedar i chrupkami kukurydzianymi.