czwartek, 21 maja 2009

Memorial Day Menu: Sangria


*** Memorial Day Weekend ***
Swieta przewaznie kojaza nam sie z religia lub polityka… Memorial Day, czyli Swieto Pamieci jest jednym z najbardziej sznowanych swiat w Stanach Zjednoczonych i jest obchodzone w ostatni poniedzialek Maja. Jest to swieto, ktore oddaje honor wszystkim tym, ktorzy zgineli broniac tego kraju. To swieto zostalo wprowadzone w zycie w 1868 roku przez Generala John Logan. Memorial Day jest szczegolnie uwzgledniany i honrowany po 11-tym Wszesnia 2001 roku. To po tym niesamowitym Dniu, 95% Amerykaninow oddaje honor Fladze Amerykanskiej, ktora widac naprawde na kazdym kroku (przed domami, za oknami, w zamochodach, na samochodach, w sklepach, na koszulkach, itd.). Na czesc tego wlasnie Swieta sa produkowane i sprzedawane produkty z flaga amerykanska (talerze, kubki, miski, serwetki, koszulki, czapeczki, skarpetki, posciel, itd.)

To swieto jest rowniez oficjalnym otwarciem sezonu grilowania w Stanach Zjednoczonych. Przez caly bowiem weekend rodziny organizuja pikniki w czasie ktorych griluja rozne cuda… Jak wszyscy zapewne wiedza, Amerykanie griluja praktycznie wszystko: mieso, ryby, owoce, warzywa, pizze, desery…. Ja rowniez przyznam ze uwiebiam grilowanie, ktore jest bardzo szybka i wygodna metoda na przygotowanie smacznego jedzenia bez brudzenia naczyn i kuchni :) W tym roku wybieramy sie na piknik do moich tesciow, ktorzy na czesc tegorocznego Swieta zainwestowali w nowy gril :)

Zanim przejdziemy do PRAWDZIWEGO gotowania na grilu, dziele sie wstepnymi przepisami ktore sa popularne i serwowane nie tylko w Memorial Day ale przez caly weekend, lato, rok ...
Sa to latwe przepisy, ktore mam nadzieje bedziecie mogli uzyc w Waszej kuchni.
Zaczynamyod drinka sangria, ktory powinien rozbuzdc nasze apetyty ...

Sangria
3 szklanki ludu
1 cytryna pokrojona w plasterki
1 limonka pokrojona w plasterki
1 pomarancza pokrojona w plasterki
½ swezego ananasa pokrojona w kostke (moze byc ananas w puszcze wraz z sokiem)
1 szkanka winogron bezpestkowych przekrojonych na polowki
3 szklanki czerwonego wytrawnego wina (dobrej jakosci)
½ brandy (moze bys jazynowka)
1 szklanka soku z pomarancy (swiezego lub z kartonu)
1 szklanka wody mineralnej o smaku cytrynowym lub nawet zwyklej wody mineralnej
Wsypac i wlac wszystkie skladniki poza lodem do szklanego dzbanka, zamieszac, wlozyc do lodowki na przynajmniej jedna godzine zeby owoce oddaly sok, przed serwowaniem dodac lod. Serwowac w szlaneczkach wraz z owocami jako ozezwiajacy drik lub jako lekki deser dla tych ktorzy sa na diecie :)

Zycze Smacznego oraz Happy Memorial Day Weekend !!!!