piątek, 15 maja 2009

Cytrynowa i Limonkowa Tarta


Cytrynowa i Limonkowa Tarta

Juz od tamtego weekendu, od kiedy celebraowalismy w naszy domu Cinco de Mayo z przyjaciolmi, jest kwasno, bardzo kwasno. Kupilam chyba ponad 40 limonek i 20 cytryn ktore uzylam do gotowania, do robienia margarity i do dekoracji stolu. Oczywiscie nie bylam w stanie uzyc tylu owocow, wiec z pozotalosci upiekalm Cytrynowa i Limonkowa Tarte.
Jest to bardzo ozezwiajaca, lekka, fantastyczna na letnie upaly tarta ktorej smak zupelnie zalezy od jakosci naszych limonek i cytryn. Polecam ten przepis dla wszystkich ktorzy lubia troche na kwasno pocieszyc swoj “slodki zab”.

Ciasto:
1 ¼ szklanka maki
¼ lyzeczki soli
¼ lyzeczki utartej na tarelku skorki z cytryny (tylko zolta czesc, nie biala – biala jest b. gorzka i zepsuje zmak calej tarty)
6 lyzki masla, pokrojonego na male kawaleczki i bardzo zimnego
2 lyzki bardzo zimnej wody (moze byc mniej lub wiecej wody, ilosc wody poniewaz zalezy od wildotnosci masla i maki)

Nadzienie:
6 calych jajek
2/3 szkanki cukru
Sok z 3 cytryn
Sok z 3 limonek
1 ½ szklanki kwasnej zmietany (bardzo gestej)
6 lyzek topionego masla

W duzej misce lub na stolnicy wymieszac make, sol i skorke z cyrtyny. Dodac maslo i mieszac (rozgniatac) uzywajac 2 widelce (rece sa za cieple aby mieszac takie ciasto i utopia maslo) Dodac wode po 1 lyzce i bardzo szybko uformowac ciasto. Ciasto ma byc sypkie, prawie jak platki owsiane, nie jak ciasto na ciatka. Im bardiej sypkie ciasto i im mniej wyrabiane, tym bardiej krucha bedzie nasza tarta. Uformowac z ciasta dysk, zawinac w folie (worek) i wlozyc do lodowki na 1 godzina (lub nawet na cala noc, ciasto mozna zrobic dzien wczesniej)
Wlaczyc piekarnik na 400F, czyli 205C
Rozwalkowac ciasto na okragly, 12-to calowy krazek. Po ochlodzeniu w lodowce, ciasto bedzie elastyczne i latwe do rozwalkowania. Wlozyc krazek do okraglej 10-cio calowej formy na tarte (z wyjmowanym spodem). Przykryc ciasto folia aluminiowa i na ta folie wysypac okolo 2 szklanek suchego grochu. Groch jest po to aby nasze ciasto nie wyroslo w czasie pieczenia (ja trzymam taki groch w sloiku i tylko uzywam do pieczenia).
Piec tarte 10 minut, wysypac groch i usunac folie i piec bez folii przez nastepne 10 minut ( az ciasto bedzie rumiane, zlote)
Wystudzic upieczone ciasto przez 30 minut
Zmniejszyc temperature w piekarniku do 325F czyli 170C

Uzywajac miksera, ubic, jajka (cale) i cukier (przez okolo 4-5 minut). Dodac sok z cytryny, smietane, topione maslo i ubic mikserem aby wzystkie skladniki byly zupelnie wymieszane. Wlac do upieczonej tarty.
Piec przez 45 minut.
Jesc wystudzone, polecam w temeraturze pokojowej
Smacznego :)