środa, 14 marca 2012

Makaron Aioli / Pasta Aioli

Makaron Aioli / Pasta Aioli
Nie bylo trudno odkryc ze jednym z ulubionych dan mojego meza, nie liczac kurczaka, ktorego moze jesc codziennie, jest makaron aioli ... Malo tego, Jego ojciec, brat, wujkowie, wszyscy oddaja temu to wlasnie makarononowi kult. Po przeprowadzeniu wielu doswiadczen odkryłam, ze kazdy ma swoj własny przepis na makaron aioli. Niektórzy wolą "na mokro" inni "na sucho", wiele lukbi slodka nute od czosnku,a wiele pikantry smak platkow pepperoncini, niektorzy lubia suchy makaron ugotowany al dente, a niektorzy preferuja miekki swiezy, wiele serwuje to danie z grilowana kanapka ze serem, natomiast reszta delektuje sie tym daniem bez zadnych dodatkow.. Tak wiec to powstal moj wlasny przepis na makaron aioli, ktory wprost uwielbiamy. Rowniez resztki sa pyszne ... Ah, no i wlasnie gowiedzialam msie od ciotki Lindy, ze nie ma nic lepszego jak jajecznica z resztkami makaronu aioli (oh moj ...)

Moj przpis jest bardzo prosty, aczkolwiek wymaga czasu, cierpliwosci i dużo miłosci
¼ kubka najlepszej jakosci oliwy z pierwszego tloczenia
8 zabkow czosnku, obranego i posiekanego w bardzo cienkie plasterki
1 łyzeczka platkow pepperoncini lub mniej / wiecej w zalezności jak pikantne lubimy
½ funta swiezego makaronu fettuccine lub linguini
1 łyzka sera permigiano reggiano, swiezo utartego
Sol i swiezo zmielony pieprz do smaku

1. Na duzej patelni rozgrzac olej na malym plomieniu
2. Dodac platki pepperoncini oraz plasterki czosnku

3. Gotowac przez okolo 8-10 minut, az czosnek bedzie miekki, przezroczysty i złoty, podobny do plasterka bursztynu

4. W tym samym czasie ugotowac makaron
5. Odlac 1 szklanke wody z ugotowanego makaronu
6. Przeniesc ugotowany i odcedzony na patelnie z oleju, zwiekszyc ogien, wymieszac zawartosc patelni dodajac po troche wode z makaronu any konsystencja dania byla dla nas zadowalajaca

7. Doprawic do smaku sola i pieprzem

8. Przeniesc na cieply talerz, posypac swiezo tartym serem permigiano reggiano

Resztki przechowac w szczelnie zamykanym ojemniku i serwowac z jajecznica na sniadanie ;)
Buonissimo i Smacznego!

wtorek, 31 stycznia 2012

Ciasteczka Owsiane

Ciastka owsiane ciesza sie w naszym domu najwieksza popularnoscia… Posmakowaly one nawet mojej mamie i Kasi… Ja je pieke srednio raz w tygodniu, dzielac sie nimi z lakomczuchami w mojej pracy… Staly sie one popularne od czasu kiedy upieklam je na “bake sale” czyli sprzedaz ciastek ktora organizujemy w mojej pracy dwa razy do roku. Wszyscy chetni pieka ciastka, ladnie je pakuja i sprzedaja je w porze sniadaniowej, w czasie lanchu badz okolo 3-ciej po poludniu, kiedy to wiekszasz osob kreci sie w kolko, szukajac czegos na zaspokojenie slodkiego zeba. Fundusze ze sprzedazy przeznaczamy na wybrane cele charytatywne. A poniewaz moje biuro znajduje sie w dwoch 12-to pietrowych budynkach wypelnionych po sufity ludzmi, dochody z naszych sprzedazy sa zaskakujaco wysokie… Oryginalny przepis na ciastka znalazlam na pudelku owsianki… oczywiscie przepis ten troche zmienilam I dostosowalam do moich wymogow smakowych

½ funta slodkiego masla w temperaturze pokojowej
2 lyzki ciemnego cukru brazowego
1 cukier waniliowy
1 kubek naturalnego ciemnego miodu
2 jajka w temperaturze pokojowej
1 ½ kubka maki
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1 lyzeczka cynamonu
½ lyzeczki soli
3 kubki blyskawicznych platkow owsianych
1 kubek rodzynek (bez pestek)
½ kubka “chipsow” czekoladowych
½ kubka grubo posiekanych orzechow wloskich

Nagrzac piekarnik do 330F

W mikserze dokladnie ubic maslo z cukrem i z cukrem waniliowym, dodac miod i po jednym jajku. Ubic bardzo dokladnie.
W misce wymieszac make z proszkiem do pieczenia i z cynamonem. Dodac do ubitego masla i wymieszac.
Do mikstury dodac platki owsiane, rodzynki, czekolade oraz orzechy i za pomoca duzej lyzki drewnianej wszystkie skladniki dokladnie wymieszac.
Formowac ciastka z jednej lyzki ciasta; formowac kulke a nastepnie zgniesc ja na dloni na placek grubosci okolo 1 centymetra.
Piec na papierze pergaminowym przez 10-12 minut, nie dluzej. Pomimo ze ciastka moga wygladac na nieupieczone, nalezy je wyjac po 10-12 minutach.

czwartek, 21 lipca 2011

Stek Wolowy z Grila

Nie istnieje dla mnie lato bez grilowania, nie instnieje rowniez grilowanie bez wolowiny (hamburgera czy steka). Informacje o rodzajach steka i detalale o jego przygotowania opisalam tutaj.
Dobry stek to investycja. Trzymam sie z dala od stekow wczesniej pakowanyc, szpikowanych srodkami swiezosci i sprzedawanych w supermarketach. Osobiscie preferuje mieso z czarnego Angusa badz tez z krow karmionych trawa, bez hormonow i antybiotykow. Kupuje mieso u rzeznika, a nie w supermarkecie.

Jak juz wczesniej pisalam, dobry steak nie potrzebuje duzo przypraw i czas jego gotowania powinien byc minimalny. Przyprawy bowiem zabija ten upragniony smak wolowiny, a dlugie gotowanie, grilowanie, pieczenie czy smazenie, spowoduje, ze stek jest twardy i nie do zjedzenia.

2 rib-eye steki z koscia zebra, kazdy do 12 uncji I do 5-6 cm grubosci
2 lyzki oliwy z oliwek
3 lyzki drobno posiekanych zwiezych ziol takich jak rozmaryn, szalwia, majeranek i tymianek
Gruba sol i swiezo pekniety pieprz do smaku
W miseczce wymieszac oliwe z ziolami
Oczyscic steki z nadmiaru tluszczu. Mocno je posolic i popieprzyc, przyciskajac sol i pieprz do miesa. Przelozyc steki na talez, zalac oliwa wymieszana z ziolami i marynowac przez 10-15 minut. Nie wkladac do lodowki, co pozwoli na rownomierne grilowanie miesa…

Rozgrzac gril do najwyzszej temperatury. Uzywajac dlugich szczypcow, naoliwic gril recznikiem papierowym namoczonym w oleju badz resztka tluszczu wczesniej odcietego od steka. Jezeli gril bedzie sie dymil od oliwy/ tluszczu, oznacza to ze jest on wystarczajaco goracy.

Oczyscic steki z marynaty i umiescic je na grilu bezposrednio nad ogniem; przykryc gril i grilowac 2-3 minuty. Po 2-3 minutach, steki powinny miec mocne, ciemno brazowe oznaki grilowe. Przewrocic steki na druga strone i kontynuowac grilowanie. Czas grilowania na drugiej stronie zalezy od tego jak lubimu nasze steki. Ja je griluje na drugiej stronie przez 2-3 minuty. Nalezy pamietac, ze po zdjeciu z grila, mieso nadal bedzie sie gotowalo. Nalezy rowniez pamietac aby miesa nie dziurawic widelcem badz nozem, co spowoduje ze wypluna z miesa soki i mieso bedzie twarde.

Zdjac steki z grila, luzno przykryc folia aluminiowa i zostawic je na 5 minut aby “odpoczely” i wchlonely soki. Po 5 minutach, odkroic od kosci, pokroic w plastry, posolic, popieprzyc, pokropic olejem z oliwek i serwowac.
Polecam serwowanie ze smaczna salata i z pieczonymi ziemniakami….
Mniam…