U nas caly czas pełnia lata. Nie do wiary, że połowa wakacji już za nami. Ze względu na piękną pogodę za oknem, szkoda mi spędzać dużo czasu w kuchni. Poza tym nie mamy ochoty na ciężkich potrawy, ale coś lekkiego, letniego, a jednocześnie domowego i zdrowego… Odpowiedzią na to są owoce morza, po które bardzo często teraz sięgamy. Jestesmy szczesciażami, poniewaz mieszkając na wybrzeżu Atlantyku, mamy dostęp do wszelkiego rodzaju owoców morza, od ryb po kraby, homary, krewetki, ośmiornice, małże, omulki oraz ostrygi.
Przepis na Małże z Soppressatą
12 małży, oczyszczonych szczotką, całkowicie zamkniętych (otwarte małże ktore się nie zamykają jeżeli je przycisniemy nie żyją)
1 łyżka oliwy z oliwek
1 plaster bekonu, drobno posiekany
1 łyżeczka drobno posiekanej szalotki
1 łyżka sosu pomidorowego
½ szklanki dobrej jakości wytrawnego
białego wina
zioła do posypania
kilka plastrów cienko pokrojonej salami Soppressata
(pikantnej)
W żeliwnym garnku podgrzewam olej, dodaję bekon, przyrumieniam. Następnie dodaje szalotki, czosnek i czekam, aż się przyrumienią. Dodaję sos pomidorowy, wino i małże. Przykrywam szczelnie garnek. Gotuję pod przykryciem, aż małże się otworzą (około 7-8 minut). Podczas gotowania od czasu do czasu potrząsam garnkiem. Wyrzucam małże, które się nie otwierają. Do podania posypuje ziołami i pikantną soppressatą. Serwuję z francuską bagietką.