Nie wiele warzyw wyglada tak groznie jak karczochy... Ale dla wielu kucharzy, ten niezgrabnie wygladajacy paczek kwiatu nalezacy do rodziny ostu, jest kulinarnym skarben o niesamowicie lagodnym, orzechowym smaku....
Ja naleze do olbrzymich wielbici karczochow, szczegolnie w ich sezonie, czyli wczesna wiosna... Musze przyznac, ze karczochy nie czesto goszcza w mojej kuchni ze wzgeldu na to ze ich czyszczanie i przyzadzanie zajmuje dosc sporo czasu. Najczesciej wiec zamawiam karczochy jako przystazwke w restauracji. W tym sezonie nie potrafilam sie jednak oprzec i kupilam kilka na mojej lokalnej farmie... Delikatesem karczocha jest jego serce, ktore snajduje sie w samym srodku paczka aczkolwiek ja zachwycam sie rowniez miazszem zeskrobanym z listkow karczocha.
4 duzye karczochy (jednakowej wielkosci)
1 cytryna, przepolowiona
2/3 kubka bulki tartej
1/4 kubka swiezo utratego sera pecorino romano
1/4 kubka pietruszki, drobno posiekanej
1 zabek czosnku, zmiazdzny
4 lyzki oleju z oliwek z pierwszego tloczenia
Sol, pieprz do smaku
Przyciac lodyge karczocha i obrac ja z lupki, Uciac nozem 1/3 gornej czesci karczocha , aby usunac kolczaste liscie, 1/3 koncowki dolnych lisci obciac nozyczkami. Naciete czesci karczocha natrzec polowka cytryny, any zapobiec zaczernieniu karczocha.
W miseczce wymieszac bulke tarta, ser, pietruszke, sol, pieprz. Dodac okolo 2 lyzki oliwy badz tyle, aby farsz byl troche wilgotny.
Delikatnie otworzyc liscie kwiatu karczocha I wcisnac miedzy liscie farsz. Ustawic cztery nadziane karczochy w garnku takiej wielkosci, aby utrzymal nasze karczochy w pionowej pozycji. Do garnka wlac tyle wody, aby pokryla 1/3 karczochow. Polac karczochy 2 lyzkami pozostalej oliwy, przykryc garczek i doprowadzic karczochy do gotowania na bardzo wolnym ogniu. Gotowac przez okolo 45 minut do czasu az listki karczocha beda latwo odchodzic od paczka.
Serwowac w temperaturze pokojowej.