czwartek, 5 maja 2011

Guacamole

Cinco de Mayo, czyli Piaty Maja jest to swieto obchodzone 5 maja na czesc zwyciestwa armii meksykanskiej nad silami francuskimi w bitwie pod Puebla, 5 maja, 1862 roku. Jest to swieto obchodzone glownie w stanie Puebla i w Stanach Zjednoczonych. Swieto to jest obserwowane przez wielu Amerykanow nie zaleznie od ich pochodzenia etnicznego. Uroczystosci “Cinco de Mayo” podkreslaja kulture meksykanska, zwlaszcz w muzyce, w tancu i w kuchni meksykanskiej. Jendym z tradycyjnych i niezmiernie popularnych przysmakow kuchni meksykanskiej jest guacamole. Ja moje przyzadzam w “molcajete”, czyli w mozdzierzu wyrzezbionym z wulkanicznego kamienia. Molcajete nalezy do najjstarszego na swiecie kuchennego narzedzia, ktore bylo juz uzywane przez meksykanskich Azdekow do mielena kukurydzy na make.

1 dojrzaly pomidor, drobno posiekany
2 lyzki pokrojonej w drobna koske bialej cebuli
2 malutkie papryki serrano chili, drobniutko posiekane
1 lyzka soku z limonki
1/2 lyzeczki roztartego czosnku
1/2 lyzeczki soli morskiej
2 duze awokado
2 lyzki drobno posiekanej swiezej kolendry

Pomidora, cebule, papryke, sok z limonki, czosnek i sol rozbic tluczkiem w molcaiete na miazge. Dodac miazsz awokado i kolendre, wymieszac lyzka drewniana, zostawiajac kawalki awokado. Serwowac w temperaturze pokojowej.