Photo taken by Wafa |
Mieso z kraba tym razem uzylam z puszki, ale jesienia, kiedy kraby sa u nas w “sezonie” preferuje swieze mieso z kraba
2 puszki bardzo dobrej jakosci miesa z kraba (8oz kazda puszka)
1 mala cebula, drobniutko posiekana
1 duza laska selera naciowego, drobniutko posiekana
½ slodkiej cerwonej papryki, drobniutko posiekanej
½ zoltej papryki, drobniutko posiekanej
2 zabki czosnku, zmiazdzone na miazge
2 lyzki pietruszki, drobniutko posiekanej
1 cale jajko
1 lyzka soku z cytryny
2 lyzki majonezu
2 lyzki mleka
½ kubka bulki tartej (zwyklej)
Bulka tarta w stylu panko do panierowania
Sol, pieprz do smaku
Szczypta pieprzu cayenne
1 + 2 lyzki oleju do smazenia
Nagrac piekarnik do 375F, czyli 190 C
Na patelni z 1 lyzka oleju, udusic cebule, seler, papryki, czosnek tak, aby warzywa byly przezroczyste I lekko zlotawe, nie przyrumienione. Posolic I popieprzyc do smaku, lekko ostudzic. Do miski wsypac mieso z kraba, pokropic sokiem z cytryny, dodac uduszone warzywa, pietruszke, jajko, majonez, mleko, ½ kubka bulki tartej I bardzo delikatnie wymieszac widelcem, taka by nie zmiazdzyc miesa z kraba. Delikatnie uksztaltowac 4 okragle placki, opanierowac je w bulce tartej panko I delikatnie przyrumienic na patelni z dosc goracym olejem ( 1 minute z kazdej strony). Nastepnie, cala patelnie z plackami wlozyc do wczesniej nagrzanego piekarnika na 20 minut. Serwowac z ulubiona salatka badz tez na bulce z listkiem salaty I plasterkiem pomidora, tak jak hamburgera.