piątek, 19 czerwca 2009

Pizza Margherita


W koncu znalazlam chwilke czasu na zrobienie pizzy, o przepis na ktora moj Brat blaga mnie juz od jakiegos czasu. U nas najbardizej popularna jest “thin crust” pizza, czyli pizza o cienkiej skorce. Ja osobiscie jestem smakoszem pizzy i najbardiej doceniam prosta pizze w sylu margherita, czyli sos pomidorowy, ser i bazylia. Nie przepadam za dodatkami oliwek, cebuli, szynki, ananasa, kurczaka badz roznych innych dodatkow, ktore wedlug mnie tworza calkiem inne danie. Dla mnie pizza to dobre ciasto, bardzo dobry sos, swiezy ser i bazylia :)
Poniewaz mieszkam w okolicy; w ktorej na kazdym prawie kroku mamy oryginalna pizzerie z piecem na drewno, ktorych wlascicielami sa Wlosi lub osoby ktore uczyly sie robic pizze we Wloszech, nie czesto robie w domu pizze lub jak nawet robie to uzywam gotowe ciasto (surowe) z pizzerii. Kazdy ma swoja ulubiona pizze za ktora teskni i od ktorej jest na jakis sposob uzalezniony; tak wiec ja czesto odwiedam Luigi, moj maz odwiedza Angelo a Monika z Jurkiem czesto zaglodaja do Francesco… Kazdy z nich robi cienka pizze ktora inaczej smakuje... Wszystkie sa fenomenalne! Ponizszy przepis na pizze jest od Lorenza de' Medici, bowiem w wiekszosci przypadkow nie kazdy chce sie dzielic przepisem na ciasto, ktory przewaznie sie strzezonym sekretem rodzinnym. Ponizszy przepis to prosty przepis; ktory zamemu mozna udoskonalic, przybierajac pizze roznego rodzaju dodatkami, zaleznie od smaku i gustu :)

Pizza Margherita
Ciasto:
1 lyzeczka suszonych drozdzy
¾ kubka plus 1 lyzki letniej wody
2 ¾ kubka maki, plus ½ to zagniatania ciasta
1 lyzeczka soli
1 lyzka bardzo dobrej jakosci oleju z oliwek

Ciasto na 2 male (15cm srednicy) jub jedna duza (30 cm srednicy) pizze
W malej miseczce wymieszac wode z drozdzami, odstawic na okolo 10 minut, az powstanie piana i drozdze beda aktywne
W duzej misce wymieszac make ze sola. Zrobic zaglebienie w mace i dodac mieszanine wody i drozdzy, mieszajac widelcem, powoli do czasu az uformuje sie ciasto. Przeniesc ciasto na obsypana maka stolnice i ugniatac, az ciasto bedzie elastyczne (okolo 10 minut).
Wysmarowac olejem duza miske, az po brzegi i wlozyc do miski ciasto urobione w okragla galke. Obrocic galke w misce kilka razy, tak aby byla dokladnie pokryta byla olejem. Przykryc miske sciereczka i czekac az ciasto urosnie (dwa razy tyle) – okolo 1 godz, zaleznie od temepratury)
Przeniesc ciasto na stolnice i piescia uderzyc ciasto, tak aby ucueklo z niego powietrze i gazy. Po czym zaczac reka urabiac ciasto w dysk. Zawiesic ciasto na dloni tak aby centrum ciasta bylo na gornej czesci dloni i stopniowo rozciagac ciasto na dloni w okroagly dysk, na grubosc okolo ½ cm. Mozna pomoc rozwalkowywaniem ciasta walkiem. Ciasto powinno byc nieco ciensze w srodku dysku niz na brzegach. Zagniesc krawedzie pizzy, tworzac obrecz. Polozyc uformowane ciasto na posypana maka kukurydziana lopate na pizze lub drewnania deske (info ponizej)
Nagrzac piekarnik do 450F czyli 230C
Wlozyc do piekarnika pusta zeliwna lub kamienna tacke na pizze aby sie nagrzala

Dodatek na pizze:
1 kubek calych wloskich pomidoriw w puszce odcedzonych (polecam tylko jeden gatunek: pomidory San Marzano, poniewaz inne pomidory sa za bardzo kwasne lub wodniste, San Marzana w puszce mozna bez wiekszych problemow znalezc w supoermarkecie)
1 kubek utartego na grubym tarle twardego sera mozarella lub 1 duza kulka swiezego mozarella, pocietego w 10 -12 plasterkow
2 lyzki bardzo dobrej jakosci oleju z oliwek
10 listkow swiezaj bazylii lub ½ lyzeczki suszonej bazylii
Pieprz do smaku
1 lyzka maki kukurydzianej (lub 2 lyzki swyklej) do posypania deski

Posypac maka drewniana lopate na pizze lub drewniana deske, aby ciasto sie nie przykleilo i aby latwo sie zsunelo na goraca tacke w naszym piekarniku.
Polozyc na lopate lub deske uformowane wczesniej ciasto na pizze.
Posmarowac cisto olejem z oliwek, zostawiajac 2 cm od krawedzi nie posmarowane.
Rozgniesc widelcem odcedzone pomodory i polozyc na pizze, zostawiajac 2 cm od krawedzi puste.
Pozypac pomidory pieprzem.
Posypac utartym serem lub rozlozyc plastry swiezego sera.
Roslozyc 5 listkow bazylii badz posypac sucha bazylia.
Ostroznie zsunac pizze na goraca taske w piekarniku. Piec, az dolna czesc bedie miala zloty kolor, okolo 15 minut. Zesunac z tacki na drewniana deske I posypac reszta poszarpanych listkow swiezej bazylii. Ochlodzic 5 minut aby ser troche sie scial.
Bon Appetit