środa, 10 czerwca 2009

Maślankowe Biskwity z Maslem Truskawkowym


Buttermilk Biscuits czyli Maślankowe Biskwity sa niezmiernie popularne szczegolnie na poludniu Stanow Zjednoczonych i sa jednym z tradycyjnych amerykanskich przysmakow. Zjada sie je na sniadanie z jajkami, bekonem, marmolada, na lunch ze smazonym kurczakiem, lub na kolacje, jako dodatek to ziemniakow, miesa, salaty, itp. Kazda dobra gospodyni ma swoj wlasny przepis na Maślankowe Biskwity a kazda gorsza gospodyni moze kupic ciasto na Maślankowe Biskwity w lodowkach wszystkich supermarketow. Maślankowe Biskwity sa oczywiscie na glownym Menu w MacDonald’s, w Popeyes i w KFC (Kentucky Fried Chicken). Ponizszy przepis jest zaczerpniety a czasopisma Everyday Food.

Maślankowe Biskwity z Maslem Truskawkowym
4 kubki mąki I troche wiecej do walkowania cista
2 łyżki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczalnej
2 łyżki cukru
2 łyżeczki soli
1 kubek (2 paluszki) masła bardzo zimnego, pocietego na male kawalki
4 łyżki stopionego masla
1-1/2 kubka niskotłuszczowekj maślanki
Nagrzac piekarnik do 450 F czyli 230 C.
W malakserze spulsowac mąke, proszkek do pieczenia, sode do pieczenia, cukier i sól. Dodawac po troche zimnego masla, pulsujac, nie mieszajac na pelnych obrotach, az mieszanina bedzie miala teksture platkow owsianych. Pod koniec dodac maslanke, tak aby ciasto bylo nawilżone, po czym puslowac tylko 2 do 3 razy. Wylozyc ciasto na lekko posypana maka stolnice i ulozyc z ciasta okragly dysk. Nie urabiac ciasta. W ciescie maja byc kawalki masla, ktore spowoduja ze nasze biskwity beda puszyste i kruche. Rozwalkowac ciasto na grubosc 3 centymetrow i wyciac okragle biskwity szklanka lub metalowa foremka. Powinno powstac 12 biskwitow. Ulozyc je na blaszce w 3 cm odleglosci od siebie. Posmarowac gore stopionym maslem i piec aż biskwity są puszyste i złote, 12 do 15 minut. Podawać ciepłe lub w temperaturze pokojowej.
Zamiast w malakserze, ciasto tez mozna rowniez usiekac nozem lub siekaczem do ciasta kruchego, starajac sie nie dodtykac ciasta rekoma, ktorych cieplo rozpusci maslo co pozniej spowoduje ze biskwity nie beda puszyste.

W tym czasie kiedy biskwity sa w piekarniku, zrobic maslo truskawkowe

Masło Truskawkowe
1 cup (2 paluszki) masła niesolonego, w temperaturze pokojowej
1 / 4 kubka cukru
1 / 4 łyżeczki soli
1 / 2 kubka swiezych, drobno posiekanych truskawek
Uzywajac elektrycznego miksera ubijać masło, cukier, sól do ok. 1 minuty. Dodac truskawki i ubic az polacza sie z maslem ale nie do czasu az masa jest całkowicie jednolita - w masie powinny byc kawaleczki truskawek. Uzyc maslo do smarowania biskwitow.
Nasze maslo truskawkowe moze byc poporcjowane, owiniete w folie i zamrozone do 2 miesięcy.

Posmarowac biskwity maslem truskawkowym, polozyc na ladnym talezyku porcelanowym, ugrysc ten puszysty przysmak i usmiechnac sie do wiosny i sezonu truskawkowego :)