czwartek, 2 września 2021

Ostrygi z Grila

 

Surowe ostrygi są naprawdę niesamowite i niewiele potrzeba, aby je urozmaicic. Wystarczy wycisnąc na nie sok ze swieżej cytryny lub dodac sos z oliwy z oliwek i swieże ziola aby smakowaly niebiansko. Jednak moim najbardziej ulubionym sposobem na przyżądzanie ostryg jest ich grilowanie. Grilowane ostrygi zwabią osoby ktore na codzien stronią od jedzenia surowych owoców morza. Grilowane ostrygi sa przewspaniałe!

W Stanach Zjednoczonych popularne są dwa rodzaje ostryg: 
  • Ostrygi atlantyckie króre mają wiekszą muszle i do których należą Blue Point i Wellfleet;
  • Ostrygi pacyficzne ktore mają mniejsza muszle, są nieco słodsze i do których należą Hama Hama i Blue Pool.
Kupując ostrygi, powinny one byc caly czas na lodzie, nawet podczas transportu. Najlepiej kupic ostrygi w dniu, w którym zamierzamy je grillowac lub dzien wczesniej. Ostrygi należy dokladnie umyc szczotką, pod bieżącą wodą a nastepnie otworzyc. Otwieram ostrygi za pomocą krotkiego noża (mozna kupic tutaj), trzymając je w grubym ręczniku kuchennym odwrócone płaską stroną do góry, aby zachowac soki i miązsz w ostrydze. Ważne jest aby  pamiętać że ostryga przed i po otwarciu nie powinna mieć rybiego zapachu, powinna pachnąc oceanem. Jeżeli ostryga pachnie/smierdzi rybą, jest nieżywa i należy ja wyrzucic. Po otwarciu ostryg i upewnieniu się że wszystkie są swieże, przygotowuję sos. 

łyżka masla w temp pokojowej
łyżka oleju z oliwek
łyżka białego wytrawnego wina
2 ząbki czosnku, bardzo dokładnie rozmiażdzonego i posiekaniego 
swieże zioła drobno posiekane (pietruszka, oregano, bazylia, szczypiorek)
szczypta soli i pieprzu
Wszystkie składniki daję do mini malaksera i pulsuję, aż wszystko się połączy. 

Rozgrzewam gril na 400-450 F (200-230 C), układam na nim otwarte ostrygi, na każdą nakładam łyżeczką troche sosu, griluję, przez 4-6 minut, az boki zaczną wygladac na skarmelizowane, a sos całkowicie się rozpusci i będzie musujacy. Zdejmuję je z grila za pomocą żaroodpornych rękawic i serwuję na cieplo! 

Griluję również grube plastry chrupiącego chleba, na którym serwuję ostrygi, wchłania on bowiem resztki sosu winno-maslanego!

Uwaga: należy uwazac aby przy zdejmowaniu ostryg z grila nie wylał sie z nich sok; dlatego żaroodporne rękawice są do tego najlepsze.

Smacznego!