Skladniki:
4 lyzki oleju z oliwek
2 cebulki szalotki, drobno posiekane
2 zabki czosnku , drobno posiekane
1/2 filizanki bualego wytrawnego wina
1 puszka (14 oz) calych pomidorow we wlasnym soku, odcedzonych, posiekanych, z osobno odlanym sokiem
1 lyzka suchego oregano lub 2 lyzki swiezego oregano, drobno posiekanego
2 lyzki drobno posiekanej miety + mieta do przybrania
Sol morska (do smaku)
Platki czerwonej ostrej papryki (do smaku)
Czerwona wegierska slodka papryka (do smaku)
2/3 filizanki rozdrobionego widelcem sera fety
1 kg swiezych krewetek, oczyszczonych z luski i zylek, ale wciaz z nienaruszonym ogonem
Na patelni rozgrzac olej i dodac krewetki, smazyc je as beda rozowo-przezroczyste, nie biale (okolo 1-3 minut, w zaleznosci od rozmiary krewetek)… Przelozyc krewetki na miseczke. Na ta sama patelnie z olejem, wrzucic szalotki, i smazyc az beda przezroczyste (ok 3 minuty), dodac czosnek i smazyc okolo minuty, dodac wino i posiekane pomidory (bez soku). Nastepnie dodac oregano, przyprawic sola, platkami ostrej papryki i slodka papryka. Zwiekszyc ogien i gotowac miksture mieszajac, przez okolo 5 minut. Jezeli mikstura bedzie bardzo gesta, mozna dodac zarezerwowanego soku z pomidorow. Dodac ser, wymieszac, dodac krewetki, zmniejszyc ogien, przykryc patelnie i gotowac przez okolo 2-3 minut, az ser bedzie zupelnie roztopione, a krewetki zmienia kolor na rozowo-bialy. Zdjac patelnie z ognia i posypac danie swieza mieta.
Smacznego :)