Ja za dynia przepadam tak srednio… Ale aby podtrzymac tradycje, w pazdzierniku i w listopadzie, pojawia sie kilka dan z dyni na naszym stole… Przede wszystkim tradycyjna american pumpkin pie czyli amaerykanska paja dyniowa…
Dziekuje Bea za zorganizowanie festiwalu dyniowego 2009 do ktorego z checia sie przylaczam :)
Ciasto uzywam takie samo jak na paje jablkowa (z 1/2 porcji) Przepis tutaj. Z ciasta walkuje jeden krazek i wykladam nim do 9- calowego naczynia zaroodpornego (szklanego badz ceramicznego). Dociskam ciasto do dna, przyciac na krawedziach, wkladam do lodowki na 30 minut. Z reszty ciasta wycinam listki do dekoracji paji, ktore pieke osobno i uzywam do przyozdobienia upieczonej i wystudzonej paji. Po czym “puste” ciasto obciazone ciezarkami badz tez grochem oraz listeczki pieke w 200C przez 20 minut.
Po upieczeniu, obnizam temperature piekarnika do 190C, pozwalam “pustej” paji ostygnac w temperaturze pokojowej. W tym czasie przygotowuje nadzienie.
Nadzienie
1 ¼ filizanki ciemnego brazowego cukru
1 lyzka maczki kukurydzianej
½ lyzeczki soli
1 1/2 lyzeczki cynamonu
1/2 lyzeczki imbiru w proszku
1/4 lyzeczki swiezo utartej galki muszkatulowej
1/8 lyzeczki gozdzikow w proszku
2 filizanki puree z dyni ***
3 cale jajka
1 filizanki slodkiej ale gestej smietany
1/3 filizanki mleka
W jednej misce mieszam wszystkie suche skladniki. W drugiej misce mieszam puree z dyni ze wszystkimi mokrymi skladnikami. Dodaje mokre skladniki do suchych i szybko mieszam drewniana lyzka, po czym wlewam miksture do wczesniej podpieczonej “pustej” paji. Pieke w 190C przez 60 minut. Po 30 minutach pieczenia przykrywam brzegi paji folja aluminiowa aby zapobiec przylaleniu.
Po wystudzeniu paji, przyozdabiam ja wczesniej upieczonymi listeczkami.
*** puree z dyniPrzeciac dynie na polowe i oczyscic z nasion. Ulozyc polowki dyni w zaroodpornym naczyniu przecieta polowa na spod. Podlac woda i piec w 180C przez okolo 45 minut, w zaleznosci od rozmiaru dyni. Wystudzic, wyjac miazsz dyni i utrzec z niego puree w malakserze. Puree z dyni mozna zamrozic.