Dzisiaj o “apple pie”, czyli paji jablkowej, czyli amerykanskiej szarlotce. Paja, szczegolnie paja jablkowa, jest tradycyjnum amerykanskim deserem, niezmiernie poplularnym w US. Popularnym do tego stopnia, ze mozna go znalesc w jakiejkolwiek formie w prawie kazdej restauracji, supermarkecie, piekarni, itp. Sprzedawane sa lody o smaku paji jablkowej, jogurty, ciastka… Paja jest to ciasto zrobiopne z dwoch okraglych kawalkow niesamowicie kruchego i rozplywajacego sie w ustach ciasta, nadzianego owocami, przewaznie jablkami, oslodzonymi cukrem z cynamonem. Paje serwuje sie przewaznie ciepla, tradycyjnie z galka lodow waniliowych, badz tez bita smietana lub kawalkiem ostrego sera cheddar. Paja nie jest latwa do zrobienia… Udana paja musi byc bowiem krucha, z kruchym perfekcyjnie upieczonym spodem i idealnie miekkimi (nie za malo i nie za bardzo) jablkami… Pieczenie paji jest to sztuja sama w sobie…
Ciasto:
2 ½ kubka (filizanki) maki
1 lyzeczka soli
2 lyzeczki cukru
2 styki masla (225 gramow), bardzo zimnego, pokrojonego w kostke
3-4 lyzki lodowatej wody
Nadzienie:
1 kg Granny Smith jablek, badz jablek ktore sa kwasne i nadaja sie do pieczenia, obranych i pocietych w ½ cm czastki
1 kg Pink Lady jablek, badz slodszych jablek ktore sie latwo nie rozgotowuja w pieczeniu, obranych i pocietych w ½ cm czastki
½ kubka (filizanki) brazowego cukru
¼ kubka (filizanki) bialego cukru krysztalu
½ lyzeczki cynamonu
¼ lyzeczki soli
¼ lyzeczki galki muszkatulowej
4 lyzeczki skrobi kukurydzianej badz 3 lyzeczki maki ziemniacznej
1 lyzka sku z cytryny
Na wykonczenia: 2 lyzki masla + 1 bialko ubite z 1 lyzeczka wody + 2 lyzeczki cukru
W malakserze wymieszac make z sola i z cukrem, dodac maslo i pulsowac 8 – 10 secund aby ciasto mialo konsystencje platkow owsianych. Wlaczyc malakser i wlewac po lyzce lodowatej wody az ciasto zacznie tworzyc kulke, nie dluzej niz 30 sekund. Im dluzej ciasto bedzie wyrabiane, tym bedzie mniej kruche. Nalezy je wiec wyrabiac jak najmniej… Wyjac ciasto z malaksera, podzielic na 2 czesci, owinac w worek plastikowy po czym wlozyc do lodowki na co najmniej 1 godzine (ja robie ciasto dzien wczesniej)
W miedzyczasie zrobic nadzienie. W duzym garnku z grubym dnem, wymieszac razem jabłka, brązowy cukier, cukier krysztal, cynamon, sol, gałka muszkatołowa i skrobie kukurydziana. Ustawic na srednim ogniu, przykryc i gotowac, mieszając od czasu do czasu, az jablka sa miekkie ale nie rozgotowane (okolo 15 minut). Po czym odkryc i gotowac az jablka zgestnieja i stana sie blyszczace (5-7 minut). Zdjac z ognia, dodac sok z cytryny i ostudzic do temperatury pokojowej (30 minut)
W tym czasie rozwalkowac jedno ciasto na okragly dysk 12-calowy, czyli okolo 30 cm. Zlozyc ciasto na pol, nastepnie na cwiartki, po czym przeniesc delikatnie do 9- calowego naczynia zaroodpornego (szklanego badz ceramicznego). Docisnac ciasto do dna, przyciac na krawedziach, wlozyc do lodowki na 30 minut.
Rozwalkowac drugi dysk ciasta na okragly dysk 12-calowy, czyli okolo 30 cm. Powycinac dekoracyjnie, ja uzywac wycinarke do ciastek w ksztalcie listka. Wylozyc ciasto i wyciete dekoracje na zwylka tacke; wlozyc do lodowki na 30 minut.
Nagrzac piekarnik na 400 F czyli 200 C
Wyjac ciasto z lodowki i pozwolic odpoczac w temperaturze pokojowej przez 5 minut. Wypelnic naczynie z ciastem jablkami. Na jablka rozlozyc 2 lyzki masla, dzielac je palcami na malutkier kawaleczki. Przykryc jablka druga czescia ciasta i zlepic krawedzie. Przyozdobic wycinkami/resztkami ciasta. Pozmarowac ciasto bialkiem ibitym z woda i posypac 2 lyzeczkami cukru.
Piec okolo godziny az ciasto bedzie mialo zloty kolor. Po 30 minutach, przykryc krawedzie foloa aluminiowa, aby sie nie przypalily. Pozwolic ostygnac przez 1 ½ godz przed serwowaniem aby jablka sie sciely.