Homar to najszlachetniejszy gatunek skorupiaka morskiego. Przypomina raka rzecznego, ale jest od niego o wiele większy. Jego ciemny pancerz po ugotowaniu zmienia kolor na czerwony. Mięso homara jest białe, chude, delikatne i wyjątkowo smaczne. Jadalne są: odwłok, szczypce, nogi, ogon i ikra, a prawdziwym rarytasem jest wątroba. Homara można przyrządzać na różne sposoby: piec, dusić, gotować i jeść na zimno lub ciepło. Najsmaczniejsze okazy ważą około jednego kilograma. Po rozkruszeniu skóry i wydłubaniu mięsa, do czego służą specjalne przyrządy, zjadamy smakowite kąski, posługując się sztućcami; rybnożem i widelcem. Mięso homara jest białe, delikatne, bogate w białko. (http://www.gotowanie.v9.pl/owoce_morza/homar.php)
Dla mnie nie byloby lata bez homarow… Najbardziej smakuja mi homary gotowane w wodzie lub na parze, w calosci, serwowane z roztopionym maslem i sokiem z cytryny. Kiedys, kiedys, kiedys sama gotowalam homary ale moje kulinarne przygody zawsze konczyly sie lzami… Homary bowiem nalezy na zywo wrzucic do wrzatku aby usyskac ten swiezy i perfekcyjny smak ich miesa. Podczas zanurzenia, homary wydala dzwieki podobne do pisku i placzu… Wiele osob mi mowilo ze to nie jest dzwiek placzu… Ponoc homara skorupa po zanurzeniu we wrzadku pecznieje, wydajac dziwne odlosy… Hmmm, cokolwiek by to nie bylo, ja wole delektowac sie homarami przyzadzanymi w restauracjach…
W New Jersey wlasnie zaczal sie sezon na homary… Osoby ktore lowia a raczej lapia homary w pulapki umieszczone w oceanie, musza przestrzegac specjalnego regulaminu (New Jersey Labster Rules) i pamietac ze homar nie moze byc za maly. Rowniez nie wolno nam “polowac” na samice, ktore sa pod ochrona. Kazdy stan w US ma inny regulamin jezeli chodzi o polowy na homary, kraby, ryby, etc.
My przewaznie odwiedzamy localne restauracje blisko domu, przy samej wodzie, ktore maja swoje wlasne pulapki na homary, gdzie zywe homary sa trzymane w klatkach w oceanie i maja smak naprzwde nie do pobicia. Jak juz wspominalam, wedlug mnie najlepiej smakuje homar gotowany w wodzie badz na parze w calosci no i na zywo niestety :( podawany z topionym maslem i cytryna ":) Pycha
Na zdjeciu, moj obiad, 4-ro funtowy homar
W New Jersey wlasnie zaczal sie sezon na homary… Osoby ktore lowia a raczej lapia homary w pulapki umieszczone w oceanie, musza przestrzegac specjalnego regulaminu (New Jersey Labster Rules) i pamietac ze homar nie moze byc za maly. Rowniez nie wolno nam “polowac” na samice, ktore sa pod ochrona. Kazdy stan w US ma inny regulamin jezeli chodzi o polowy na homary, kraby, ryby, etc.
My przewaznie odwiedzamy localne restauracje blisko domu, przy samej wodzie, ktore maja swoje wlasne pulapki na homary, gdzie zywe homary sa trzymane w klatkach w oceanie i maja smak naprzwde nie do pobicia. Jak juz wspominalam, wedlug mnie najlepiej smakuje homar gotowany w wodzie badz na parze w calosci no i na zywo niestety :( podawany z topionym maslem i cytryna ":) Pycha
Na zdjeciu, moj obiad, 4-ro funtowy homar