Daktyle Nadziewane Kozim Serem
1 Lyzka oleju z oliwek
2 Lyzki bulki tartej
24 daktyle, najlepiej Medjool, ktore sa slodkie, miesiste i szczegolnie nadaja sie do nadziewania
¼ funta swiezego i bardzo dobrej jakosci sera koziego
Nagrzac piekarnik do 375F, czyli 190C. Lekko wysmarowac olejem naczynie zaroodporne takie duze, aby zmiescilo 24 daktyle (pojedyncza warstwe).
Na malej patelni rozgrzac olej z oliwek, uwazajac zeby sie nie przypalil i dodac do niego bulke tarta. Smazyc na malym ogniu aby olej sie nie przypalil, az bulka tarta bedzie chrupiaca i zlotego koloru (okolo 2 minut). Przesypac usmazona bulke na talezyk aby ostygla.
Uzuwajac malego noza, zrobic male naciecie wzdluz kazdej daktyli. Ostroznie usunac pestke. Nadziac daktyle 1 lyzeczka sera koziego. Ulozyc daktyle we wczesnie nasmarowanym olejem naczyniu zaroodpornym , przecieta czescia z serem do gory. Posypac po wierzchu wczesniej zarumieniona bulka tarta. Daktyle maga byc tak przygotowane nawet 24 godziny wczesniej, zawiniete szczelnie folia i trzymane w lodowce. Piec daktyle okolo 10-12 minut, serwowac cieple (letnie), nie bardzo gorace.