wtorek, 12 stycznia 2010

Daktyle Nadziewane Kozim Serem

Daktyle za serem kozim sa wspaniala zakaska do bialego lekko musujacego wina (np. Wloskiego Prosecco). Jest to przekaska, przepis na ktora wyblagalam od naszego znajomego kucharza Briana, ktory wielbi sie w organizowaniu przyjec koktajlowych na ktorych serwuje „small plates”, czyli w dokladnym tlumaczeniu „male talerze”. Przekaski Briana sa male, doslownie na jeden raz do ust, ale niesamowicie smaczne i perfekcyjnie przygotowane z naj, naj, naj-leprzych produktow. Brajan uwaza, ze ten jeden kes, musi zostawic w naszych ustach niezapomniany smak. Z nieciepliwoscia oczekuje Soboty, kiedy to wlasnie Brian wraz z kuzynem mojego meza Michael beda przygotowywac jedzienie na „baby shower” na czesc naszego Malenstwa, ktore jest w drodze :) Ale o tym troche pozniej....

Daktyle Nadziewane Kozim Serem

1 Lyzka oleju z oliwek
2 Lyzki bulki tartej
24 daktyle, najlepiej
Medjool, ktore sa slodkie, miesiste i szczegolnie nadaja sie do nadziewania
¼ funta swiezego i bardzo dobrej jakosci sera koziego


Nagrzac piekarnik do 375F, czyli 190C. Lekko wysmarowac olejem naczynie zaroodporne takie duze, aby zmiescilo 24 daktyle (pojedyncza warstwe).
Na malej patelni rozgrzac olej z oliwek, uwazajac zeby sie nie przypalil i dodac do niego bulke tarta. Smazyc na malym ogniu aby olej sie nie przypalil, az bulka tarta bedzie chrupiaca i zlotego koloru (okolo 2 minut). Przesypac usmazona bulke na talezyk aby ostygla.
Uzuwajac malego noza, zrobic male naciecie wzdluz kazdej daktyli. Ostroznie usunac pestke. Nadziac daktyle 1 lyzeczka sera koziego. Ulozyc daktyle we wczesnie nasmarowanym olejem naczyniu zaroodpornym , przecieta czescia z serem do gory. Posypac po wierzchu wczesniej zarumieniona bulka tarta. Daktyle maga byc tak przygotowane nawet 24 godziny wczesniej, zawiniete szczelnie folia i trzymane w lodowce. Piec daktyle okolo 10-12 minut, serwowac cieple (letnie), nie bardzo gorace.