środa, 14 marca 2012

Makaron Aioli / Pasta Aioli

Makaron Aioli / Pasta Aioli
Nie bylo trudno odkryc ze jednym z ulubionych dan mojego meza, nie liczac kurczaka, ktorego moze jesc codziennie, jest makaron aioli ... Malo tego, Jego ojciec, brat, wujkowie, wszyscy oddaja temu to wlasnie makarononowi kult. Po przeprowadzeniu wielu doswiadczen odkryłam, ze kazdy ma swoj własny przepis na makaron aioli. Niektórzy wolą "na mokro" inni "na sucho", wiele lukbi slodka nute od czosnku,a wiele pikantry smak platkow pepperoncini, niektorzy lubia suchy makaron ugotowany al dente, a niektorzy preferuja miekki swiezy, wiele serwuje to danie z grilowana kanapka ze serem, natomiast reszta delektuje sie tym daniem bez zadnych dodatkow.. Tak wiec to powstal moj wlasny przepis na makaron aioli, ktory wprost uwielbiamy. Rowniez resztki sa pyszne ... Ah, no i wlasnie gowiedzialam msie od ciotki Lindy, ze nie ma nic lepszego jak jajecznica z resztkami makaronu aioli (oh moj ...)

Moj przpis jest bardzo prosty, aczkolwiek wymaga czasu, cierpliwosci i dużo miłosci
¼ kubka najlepszej jakosci oliwy z pierwszego tloczenia
8 zabkow czosnku, obranego i posiekanego w bardzo cienkie plasterki
1 łyzeczka platkow pepperoncini lub mniej / wiecej w zalezności jak pikantne lubimy
½ funta swiezego makaronu fettuccine lub linguini
1 łyzka sera permigiano reggiano, swiezo utartego
Sol i swiezo zmielony pieprz do smaku

1. Na duzej patelni rozgrzac olej na malym plomieniu
2. Dodac platki pepperoncini oraz plasterki czosnku

3. Gotowac przez okolo 8-10 minut, az czosnek bedzie miekki, przezroczysty i złoty, podobny do plasterka bursztynu

4. W tym samym czasie ugotowac makaron
5. Odlac 1 szklanke wody z ugotowanego makaronu
6. Przeniesc ugotowany i odcedzony na patelnie z oleju, zwiekszyc ogien, wymieszac zawartosc patelni dodajac po troche wode z makaronu any konsystencja dania byla dla nas zadowalajaca

7. Doprawic do smaku sola i pieprzem

8. Przeniesc na cieply talerz, posypac swiezo tartym serem permigiano reggiano

Resztki przechowac w szczelnie zamykanym ojemniku i serwowac z jajecznica na sniadanie ;)
Buonissimo i Smacznego!