środa, 1 września 2010

Zapiekany Groch


Oh, jestem w koncu po dosyc dlugiej przerwie…. Powoli wpadam z powrotem z rytm… U nas nadal lato w pelni; w tym roku jedno z najbardziej upalnych… Ten upal to jeszcze mozna zniesc, wilgoc natomiast daje troche we znaki… Oczywiscie jak lato to grilowanie a jak grilowanie to nie moze sie obejsc bez tradycyjnego zapiekanego grochu… Pycha, przynajmniej w mojej opini. Nie moge rowniez pominac fakru, ze pieczony groch bardzo posmakowal Mamie Bogusi i Cioci Kasi :)

Zapiekany groch mialam przyjemnosc poznac mieszkajac jeszcze w Polsce, w poznych latach 80-tych, kiedy na polkach sklepowych nie bylo prawie nic i kiedy dostawalismy z US zapiekany groch w puszkach… Byla to mikstura bardzo ciekawa, troche slonawa, troche slodkawa, troche lepka, ktorej nie chcial jesc any Reksiu ani kury Babci Rozi…

Niesamowite jak nasze zmaki sie zmieniaja.. Na dzien dzisiejszy, wprost uwielbiam zapiekany groch i nie wyobrazam sobie jedzenia czegokoweiek z glila bez tego wlasnie grochu. Uwielbiam ten specjal do tego stopnia, ze jem go prosto z puszki, podgrzany w miklofalowce (oj, wiem, wiem… nie do pomyslenia) No ale oczywiscie jak mam czas, robie groch z przepisu mojej tescieowej – rewelacja! Musze rowniez wspomniec, ze najlepszy zapiekany groch jadlam w Texasie, gdzie byl on przyzadzony w kociolku, nad ogniskiem… ohhh… Obecnie w wiekszosci przepisow, zapiekany groch jest “duszony” na ogniu - tradycyjnie groch ten jest pieczony z zeliwnym badz ceramicznym garnku… aha, co jeszcze… wedlug http://en.wikipedia.org/wiki/Baked_beans, pieczony groch istnieje rowniez w Polsce jako fasolka po bretońsku … Inny zupelnie smak i produkty, ale podobny koncept.
Dzieje sie z przyjemnoscia przepisem Mamy Sharon na Pieczony Groch.


Skladniki:
1 funt (okolo 2 ¼ cup) fasoli cannellini
2 lyzeczki soli
1 lyzka oleju
1 duza cebula, posiekana
1 cup bardzo dobrej jakosci syropu klonowego
1/3 cup brazowego cukru
1 lyzeczka gorczycy (suchej musztarty)
¼ cup keczupu
¼ cup Musztardy Dijon
2 lyzki sosu Worcestershire
1 lyzeczka sosu z ostrej papryki
¾ funta boczku, pokrojonego w cienkie plastry

Wyplukac groch i namoczyc na 4-5 godzin w zimnej wodzie. Przesypac do duzego garnka, przykryc woda (okolo 2 cm wody nad grochem) i gotowac okolo 40 minut. Groch bedzie jeszcze twardawy. W ciagu ostatnich 10 minut gotowania dodac sol.
W tym samym czasie usmazyc na oleju cebule, az bedzie przezroczysta (smazyc na malym ogniu).
Po ugotowaniu grochu, przedzedzic go, zachowujac odcedzona wode. Wymieszac groch z usmazona cebula, syropem klonowym, brazowym cukrem, gorczyca, keczupem, musztarda, sosem Worcestershire, sosem z ostra papryka.
Przygotowac zeliwny lub ceramiczny garnek. Spod oraz scianki garnka wylozyc plastrami boczku. Przesypac do tego garnka wymieszany groch i zalac odcedzona woda grochowa tak, aby woda przykryla groch. Na wierzchu ulozyc jeszce kilka plasterkow boczku. Przykryc szczelnie karczek i piec w temperatrze 325F czyli 170C przez 2 godziny. Nastepnie odkryc, i piec przez nastepne 1 ½ - 2 godziny, az woda sie zagesci i zmieni na zloto brazowy przezroczysty prawie syrop, a groch bedzie bardzo miekki. Odstawic na 15 minut przed serwowaniem. Serwowac z grilowanym miesem badz grilowana kukurydza.
Smacznego!