czwartek, 2 grudnia 2010

Rogaliki z Morela (Nela Rubinstein)



W czasie lanchu lubie wyskoczyc “na miasto” i chodzic po prywatnych skepikach z antykami… Zaplatalam sie do jednego z ksiazkami, w ktorym znalazlam vintage kolekcje ksiazek kulinarnych! Wiele z nich bylo zniszczonych i poplamionych…. Jedna rzucila mi sie w oczy i az zrobilo mi sie slabo jak ja zobaczyczal.. Szybko przewertowalam kartki zeby sie upewnic i pobieglam do kasy zapytac o cene… $6 powiedziala starsza kobieta zajeta przystrajaniem sklepu na Swieta, nawet nie patrzac na ksiaske… Bez oddechu i bez slowa zaplacilam i wybieglam ze sklepu… czulam sie jakbym wygrala million w loterie !!! Wpadlam do samochodu i dopiero w samochodzie zaczelam oddychac i na spokojnie spojzalam na moj nowy nabytek, ksiazke kucharska Neli Rubinstein, “Nela’s Cookbook”…. Reszte dnia spedzilam na czytaniu niesamowitych przepisow Neli… No i oczywiscie upieklam rogaliki… Upieklam je dlatego, poniewaz przypominaja mi rogaliki mojej Babci Rozi, o ktorych przepieknie pisze tutaj Basia.


Rogaliki Morelowe Neli Rubinstein
Ciasto:
8 uncji sera cream cheese 8 uncji niesolonego masla ½ cubka cukru pudru
Szczypta soli
½ lyzeczki soku z cytryny
½ lyzeczki wanilii
2 kubki maki

1 duze cale jajko
¼ cubka zwyklego cukru
2 lyzki siekanych orzechow(w przepisie nie bylo, ja sama dodalam)
½ lyzki cynamonu (w przepisie nie bylo, ja sama dodalam)

Nadzienie

1 kubek dzemu morelowego ¾ kubka drobno posiekanych orzechow wloskich
½ lyzeczki cynamonu (w przepisie nie bylo, ja sama dodalam)
2 lyzki okruchow ciastek (ja je wyeliminowalam)

W malakserze ubic ser, maslo, cukier puder, sol, sok z cytryny i wanilie.
Dodac make i pulsowac, az utworzy sie kulka ciasta (ciasto bedzie miekkie). Ciasto wlozyc do lodowki na co najmniej jedna godzine (moje lezalo w lodowce cala noc)

Zrobic nadzienie, mieszajac w miseczce dzem, cynamon i orzechy.

Ciasto podzielic na 4 czesci (ja podzielilam na 6 czesci). Rozwalkowac ciasto na okolo 1cm grubosci kola. Posmarowac ciasto nadzieniem, pociac ciasto jak tnie sie tort, na trojkaty. Polozyc troszke nadzienia na szeroka czesc trojkata i zwijac na rogaliki. Ubic w miseczce jajko i posmarowac rogaliki rozbitym jajkiem, posypac cukrem krysztalem (ja posypalam cukrem, posiekanymi orzechami i cynamonem)

Piec w 350F przez okolo 25 minut, az rogaliki beda mialy zloty kolor.
REWELACJA!