poniedziałek, 1 lutego 2010

Krewetki po Grecku z Serem Feta

Jest to danie ktore szczegolnie smacznie smakuje w styczniowo-lutowy wieczor, kiedy za oknem jest nadal bialo, zimno i ponuro…. Danie jest szybkie w wykonaniu wiec przepis mozna wykozystac w ciagu tygodnia, kiedy to z rozbiegu wpadamy do domu z pracy o 6 wieczorem i juz w drodze do domu glowkujemy co bedzie na obiad… Krewewetki jak bowiem wiemy, sa gotowe w ciagu 1-3 minut… Skladniki: 4 lyzki oleju z oliwek 2 cebulki szalotki, drobno posiekane 2 zabki czosnku , drobno posiekane 1/2 filizanki bialego wytrawnego wina 1 puszka (14 oz) calych pomidorow we wlasnym soku, odcedzonych, posiekanych, z osobno odlanym sokiem 1 lyzka suchego oregano lub 2 lyzki swiezego oregano, drobno posiekanego 2 lyzki drobno posiekanej miety + mieta do przybrania Sol morska (do smaku) Platki czerwonej ostrej papryki (do smaku) Czerwona wegierska slodka papryka (do smaku) 2/3 filizanki rozdrobionego widelcem sera fety 1 kg swiezych krewetek, oczyszczonych z luski i zylek, ale wciaz z nienaruszonym ogonem Na patelni rozgrzac olej i dodac krewetki, smazac je az beda rozowo-przezroczyste, nie calkiem jeszcze biale (okolo 1-3 minut, w zaleznosci od rozmiary krewetek)… Przelozyc krewetki na miseczke. Na ta sama patelnie z olejem, wrzucic szalotki i smazyc az beda przezroczyste (ok 3 minuty), dodac czosnek i smazyc okolo 1 minuty, dodac wino i posiekane pomidory (bez soku). Nastepnie dodac oregano, przyprawic sola, platkami ostrej papryki i slodka paprika. Zwiekszyc ogien i gotowac miksture mieszajac, przez okolo 5 minut. Jezeli mikstura bedzie bardzo gesta, mozna dodac zarezerwowanego soku z pomidorow. Dodac ser, wymieszac, dodac krewetki, zmniejszyc ogien, przykryc patelnie i gotowac przez okolo 2-3 minut, az ser bedzie zupelnie roztopiony, a krewetki zmienia kolor na rozowo-bialy. Zdjac patelnie z ognia i posypac danie swieza mieta. Smacznego :)