środa, 21 października 2009

Salata Jajowa


Robie ja raz w tygodniu i zajadamy sie nia na lunch badz na sobotnie sniadania. Salata jajowa czyli “egg salad” jest bardzo popularna w okolicach Manhatanu jest ona bowiem bardzo czesto serwowana na bagels, czyli okraglych chrupiacych buleczkach z dziurka (ale o nich tym innym razem).
Kazde lokalne Deli czyli “kanapkownia” aby funkcjonowac, musi miec w menu "egg salad" czyli salate jajowa oraz "tuna salad" czyli salate z tunczyka (o tym tez innym razem).
Salata jajowa jest przewaznie bardzo prosta: jaja, majonez, sol, pieprz.
Oczywiscie mozna do niej dodac kto co lubi. Moj przepis jest zaczerpniety i odpatrzony z beagle shop kolo naszego domu, ktory wedlug mnie robi najlepsza, co do mojego smaku, salate jajowa.
Dziele sie wiec przepisem:


5 duzych jaj ugotowanych na twardo
10 hiszpanskich oliwek nadzianych czerwonym pimento ze sloika, grubo posiekanych
1 lyzka drobno posiekanej czerwonej cebuli (mozna zastapic 1/2 lyzki posiekanej bialej cebuli)
1/2 lyzki drobno posiekanej bialej cebuli
2 lyzki b. dobrej jakosci majonezy (ja uzywam Hellmann’s)
Sol + pieprz do smaku

Jajka posiekac i wymieszac z pozostalymi skladnikami. Serwowac na kanapce z garscia razowych chrupek kukurydzianych, z oliwkami badz tez z ogorkiem kiszonym. Bardzo dobrze tez smakuje z plastrem slodkiego w sezonie pomidora.