sobota, 10 października 2009

Placek ze Sliwkami z Kruszonka


Mimo ze sezon na sliwki prawie sie konczy, nie moge pomionac przepisu na jedno z moich ulubionych ciast na szybko z owocami, z kruszkonka, ktore najlepiej wedlug mnie smakuje wlasnie ze sliwkami wegierkami.

Kruszonka:
¼ kubka (filizanki) cukru krysztalu
1/3 kubka (filizanki)brazowego cukru
1 lyzeczka cynamonu
1/8 lyzeczki galki muszkatulowej
¼ funta (113 gramow) masla (roztopionego, ostudzonego)
1 1/3 kubka (filizanki) maki
Wymieszac wszystki suche skladniki w miseczce uzywajac widelca i zalac roztopionym maslem; wymieszac. Tekstura bedzie sypka, jak kruszonka.

Ciasto:
85 gramow masla w temp pokojowej
¾ kubka (filizanki) cukru
2 cale jajka
1 lyzeczka ekstraktu waniliowego
2/3 kubka (filizanki) kwasnej smietany
1 ¼ kubka (filizanki) maki
1 plaska lyzeczka proszku do pieczenia
¼ lyzeczki sody oczyszczalnej
1/3 lyzeczki soli
Okolo 16 sliwek sliwek wegierek

Nastawic piekarnik na 350 F czyli 180 C

W jednej miseczce wymieszac make, proszek do pieczenia, sode, sol.
W misce ubic mikserem maslo,dodac cukier, jajka, wbic na pulchna mase, okolo 4 minuty. Dodac smietane i wanilie; ubic. Nastepnie dodac suche produckty z pierwszej miseczki i b. krotko ujbijac, aby nie wytworzyla sie glutyna.
Wylac ciasto na foremke (mala foremke, badz tortownice) i ulozyc na ciescie sliwki, wczesniej przekrojone na polowe i wypestkowane. Ulozyc je przecieta powierzchnia do gory. Posypac kruszonka.
Piec 45 – 50 minut.