czwartek, 6 sierpnia 2009

Empanada


Empanada jest to bardzo proste a zarazem smaczne nadziewane kruche ciasto, podobne do pieroga ktore jest pieczone w piekarniku badz tez smazone w glebokim oleju. Jest to danie bardzo popularne w kuchni meksykanskiej, hiszpanskiej oraz latyno-amerykanskiej. Empanady sa nadziewaane owocami, serem, ryba, lub miesem. Empanada nadziewana miesem jest jednym z moich ulubionych przysmakow. Przepis otrzymalam od mojej kolezanki Carmini, ktora potrafi spedzic cala sobote za lepieniu miniaturowym empanad… Serwuje je Ona z kwasna smietana lub z salsa verde (olej z oliwek wymieszny z octen balsamicznym, posiekanym czosnkiem, cebula, oliwkami, pietruszka i ostra papryka)

Do nadzienia:
1 kg mielonego miesa wieprzowego lub wolowego
2 srednie cebule, b. drobno posiekane
2 papryki jalapeño chile, bez nasion, bardzo drobno posiekane
½ łyżeczki chili w proszku 2 puszki (14,5 uncji każda) zgniecionych pomidorow
sol i swiezo mielony pieprz do smaku
1 kubek swiezego cilantro lub pietruszki, b. drobno posiekanej

Ciasto (ja czasem kupuje gotowe ciasto w sklepie)
4 kubki maki
2 lyzeczki proszku do pieczenia
2 lyzeczki soli
½ kubka bardzo zimnego masla, pokrojonega na male kawaleczki
1 kubek zimnej wody
1 duze cale jajko, lekko pobite z 1 lyzka wody do smarowania empand

Aby zrobic nadzienie, podsmazyc mieso na patelni, przez 5 do 7 minut, rozgniatajac mieso na male kawaleczki. Dodac cebule, papryke i smazyc z miesem przez nastepne 5 minut. Dodac chili w proszku, pomidory, sol, pieprz i gotowac przez nastepne 12-15 minut bez przykrycia, as do zageszczenia. Po odstawieniu z ognia, dodac cilantro lub pietruszke. Wymieszac i odstawic miksture aby ostygla.
Aby zrobic ciasto, w misce polaczyc make, proszek do pieczenia oraz sol. Dodawac po troche zimne maslo szybko rozgniatajac je palcami z maka tak, aby mikstura miala konsystencje platkow owsianych. Dodac wode po troche i ugniesc reka ciasto. Ciasto wlozyc do lodowki na 10 miut, po czym rozwalkowac, wyciac okragle placki (mozna wyciac male od szklanki, badz tez wieksze) Nadziac jak pierogi ostudzonym nadzieniem,zagniesc jak pierogi. Ulozyc na brytwance i posmarowac jajkiem ubitym z woda. Piec az beda mialy zloty kolor; czas pieczenia zalezy oczywiscie od rozmiaru empanad (20-40 minut) w piekarniku o temperaturze 400F = 200F (Ja pezwaznie pieke duze aby zaoszczedzic czas na zlepianie :) ) Przewaznie serwuje je z salata z silna polewa zrobiona z soku z cytryny, octu winnego I oleju z oliwek badz tez z kwasna smietana lub salsa verde.

Empanadas mozna rowniez zamrozic, pieczone, badz tez surowe, szczelnie zawijajac je w woreczki.
Smacznego !