czwartek, 27 sierpnia 2009

Amerykanskie Lato i Udka z Kurczaka na Grilu

8 udek a kurczaka
1 lyzka chili w proszku
Sol i pieprz do smaku
1 kubek pomidorowego sosu chili
¼ kubka octu
¼ cubka cukru brazowego
2 lyzki kawy rozposzczalnej espresso
2 lyzki ostrej musztardy

Rozgrzac piekarnik do 450 F czyli 230 C. Ulozyc udka na foremce do pieczenia, posypac i nasmarowac sola, pieprzem i chili w proszku. Piec 30-40 minut.
W tym samym czasie w malym rondelku ugotowac z pozostalych skladnikow sos, gotowac przez 20 minut. Podzielic sos na 2 czesci: jedna do smarowania kurczaka i jedna no maczania kurczaka juz po upieczeniu.
Po 30-40 minutach wyjac udka z piekarnika, posmarowac dolkadnie sosem uzywajac pedzla i przypiec na grilu badz w piekarniku obracajac na wszystkie strony przed nastepne 15 minut, co 3 minuty smarujac sosem.
Podawac z pozostalym sosem.