poniedziałek, 13 lipca 2009

Amerykanskie Lato (Kurczak z Grila na Piwie)

U nas lato i upal w pelni. Jezeli tylko moge, gotuje obiady na grilu. Moj maz przepada za kurczakiem i moze go jesc 3 razy dziennie pod kazda postacia. Dla mnie kurczak nie jest rarytasem chyba ze jest dobrze przyprawiony, ma chrupiaca skorke ale jest wilgotny wewnatrz. Ponizszy przepis jest inspiracja mojej tesciewej, ktora jak tylko stopnieje snieg, odpala grila i cala wiosne, lato i jesien, przyzadza obiady na grilu. Wszyscy przepadamy za jedna z Jej specjalnosci, za “beer chicken”, czyli “piwnym kurczakiem”. Ciagla zapominam wziasc od Mamy przepis, wiec wymyslilam przepis sama. Kurczak wyszedl wysmienity.
Kurczak grilowany w ten sposob ma niesamowicie wilgotne mieso, chrupiaca skorke a jego smak jest naprawde niepowtarzalny… Serdecznie polecam.

1 caly kurczak
1 mala puszka piwa
1 lyzka suchego oregano
1 lyzeczka posiekanego zwiezego rozmarynu
1 lyzeczka slodkiej papryki
½ lyzeczki pieprzu cajun
2 lyzki brazowego cukru
1 lyzka grubej soli
½ lyzeczki swiezo mielonego pieprzu
2 lyzki musztardy

2 zabki rozgniecionego na miazge czosnku
2 lyzki swiezego soku z cytryny
¾ filizanki oleju z oliwek

Wymieszac wszystkie skladniki poza kurczakiem i piwem w miseczce, az powstanie marynata. Ta marynata dokladnie posmarowac kurczaka w srodku i na zewnatrz, wlozyc do worka foliowego i wlozyc do lodowki na co najmniej 12 godzin (ja przyzadzam dzien wczesniej).
Po 12 godzinach otworzyc puszke z piwem (nie wylewac piwa) i posadzic kurczaka na puszcze, taka aby prawie cala puszka weszla do srodka kurczaka. Piwo doda miesu smak i wilgoc. Umiescic kurczaka na metalowej lub zeliwnej patelni, ktora jest odporna na wysoka temperature (nie moze byc to wiec patelnia pokryta teflonem) Ja na patelnie polozylam cebule oraz swiezy rozmaryn (dla zapachu :) ).
Rozgrzac grila na 425 F czyli 220 C, umiescic kurczaka na grilu, zamknac pokrywe i piec okolo 2 godzin (starac sie ni odkrywac pokrywy). Mozna tez uzyc piekarnik,ale kurczak bardzo go zabrudzi.
Po upieczeniu zdjac kurczaka z grila i pozwolic kurczakowi "oddetchnac" przez 10 minut (jezeli natychmiast po upieczeniu pokrokimy mieso, wyplyna z miesa soki i bedzie ono suche). "Oddychanie" pozwala aby mieso tak jak gabka wchlonelo soki i bylo wilgotne.
Nie potrzeba noza aby kurczaka pokroic, mieso samo odchodzi od kosci… Smacznego :)