niedziela, 5 lipca 2009

4th of July (Independence Day = Dzień Niepodległości USA )‏






























4 Lipca w Stanach Zjednoczonych jest federalnym Swietem Niepodleglosci ktorym czcimy przyjecie Deklaracji Niepodleglosci od Krolestwa Wielkiej Brytanii, w dniu 4 lipca, 1776. Czyli, 4-go lipca obchodzimy urodzinu Stanow Zjednoczonych.
Dzien Niepodleglosci jest czesto u nas jest zwiazany z plaza, paradami, grilowaniem, piknikami, koncertami, meczem basebal, oraz fajerworkami, ktore sa wspaniala tradycja Stanow Zjednoczonych. Najwiekszy pokaz sztucznych ogni jest na Manhattanie, na Wschodniej Rzece (East River) - w tym roku dla odmiany pokas byl na Rzece Hudson.
My robilismy wszystkiego po troche w tegoroczny 4th of July... byla plaza, byl mecz baseball (Go Yankees, Go ! ), byl placek z flaga amerykanska zrobiony przez nasza kolezanke, byly sztuczne ognie na Manhatanie, no i byla kukurydza :)
Jezeli chodzi o jedzenie na 4-go Lipca, kazdy Amerykanin przymusowo griluje w ten dzien, bodz tez w najblizszy do 4go Lipca weekend. Przymusowa jest rowniez kukurydza. Jedna z najsmaczniejszych gatunkow kukurydzy jest biala kukurydza “white corn”, ktora zawiera bardzo malo skrobi.
Swiezo zebrana i krotko gotowana kukurydza jest krucha, slodka i nie potrzebuje nic wiecej poza sola, pieprzem i maslem… Kukurydza odgrywa niezmiernie wazna role w amerykanskiej kuchni. Kukurydza jest rowniez jedna z najwazniejszych roslin uprawnych swiata. Jest ona uzywna do produkcji ropy, syropu kukurydzianego, maczki kukurydzianej, platkow kukurydzianych, chleba i tortilli. Ponadto, kukurydza jest karmiony drob i bydlo.
Jak wczesniej wspomnialam, nie kazdy gatunek kukurydzy jest zolty. Niektore gatunki sa biale, bialo-zolte, badz tez niebieskie. Najsmaczniejsza do swiezego spozycia dla ludzi i na swiezo jest jednak kukurydza biala.
Swieza kukurydza w lusce, jest wspaniala do grilowania i jest swietnym dodatkiem do grilowanych zeberek, steak, kurczka lub hamburgera.

Kukurydza
3 lyzki masla
2 lyzeczki drobno pokrojonej swiezej bazylii
2 lyzeczki drobno pokrojonego swiezego oregano
Sol, pieprz
Rozgrzac grila.
Delikatnie odwinac luski z kukurydzy tak, aby byly nadal polaczone razem przy lodydze. Oczyscic z jedwabnych wlosow. Namoczyc kukurydze z luskami (liscmi) w zimnej wodzie przez 20 minut. To zapobiegnie zapaleniu sie lusek na grilu.
W miedzy czasie wymieszac maslo z ziolami, sala i pieprzem. Bardzo delikatnie posmarowac naziona kukurydzy maslem i zakryc luskami. Polozyc na grilu, przykryc grill i grilowac przewracajac kukurydze w kolko przez 15 minut.
Serwowac z dodatkiem pozostalego masla z ziolami.