czwartek, 4 czerwca 2009

Salatka ze Szpinaku z Pieczonymi Truskawkami



Zaczely sie u nas w sklepach masowo pojawiac truskawki ktore sa teraz w sezonie w Californii. Momo ze to nie sa to te nasze z New Jersey, ktore sa mniejsze i o wiele slodsze, tym z Cali tez prawie nic nie brakuje… Ja kupuje je masowo wiec u nas w domu wszystko teraz na truskawkowo od sniadania, po lunch, az do kolacji… poza przetworami..... te bowiem bede robic dopiero jak miejscowe truskawki sie pojawia :)
Wyszukalam przepis w Oxmoor House na salatke, ktora zrobilam i ktora stwierdzilam jest smaczna, latwa do wykonania, no zawiera truskawki…

2 koszyczki truskawek
2 lyzki + 6 lyzek oleju z oliwek z pierwszego tloczenia
1 lyzka + 2 lyzki cukru
1/4 lyzeczki soli + 1/2 lyzeczki soli
pieprz do smaku
6 lyzek octu winnego z czerwonego wina
1/4 kubka soku z pomaranczy (wycisniety z 1/2 swiezej pomaranczy)
4 lyzeczka posiekanego swiezego estragonyu
1/2 kubka uprazonych na patelni lub w piekarniku posiekanych migdalow
9 kubkow mlodych listkow szpinaku lub miekkiej mlodej salaty
3 lyzki sera pecorino romano utartego na tarelku
Rozgrzac piekarnik na 400F czyli 200C.
Oczyscic truskawki z gniazd i pociac je w zdluz na polowki. Truskawki dokladnie wymieszac z 2 lyzkami oleju z oliwek, 2 lyzkami cukry, 1/4 lyzeczki soli i swiezym pieprzem. Rozlozyc wymieszane truskawki w zaroodpornym naczyniu lub na blaszce na ciastka (na foli lub perganinie) i piec w piekarniu przez 8-10 minut. Ostudzic do temperatury pokojowej. W tym samym czasie w miseczce wymieszac ocet z wina, sok z pomaranczy, estragon, 1 lyzke cukru, ½ lyzeczki soli, szczypte swiezego pieprzu. Mieszajac, wlewac bardzo powoli 6 lyzek oleju z oliwek, tak any skladniki sie rozpuscily i aby zrobil sie sos (dressing - vinaigrette). Polac sosem liscie szpinaku lub salaty, wymieszac, dodac upieczone truskawki, uprazone migdaly, polac kropelkami sosu dla ozdoby :) I posypac serem pecorino romano. Z tego przepisu wyjdzie 6 malych salatek.
Smacznego truskawkowego sezonu :)