poniedziałek, 8 czerwca 2009

Narodowe Swieto Paczkow (Donuts)


Prawie zapomnialam ze 5go czerwca bylo u nas obchodzone Narodowe Swieto Paczkow (National Donut Day). Zgodnie z Wiktionary, donut jest to kawalek ciasta, smazoneg w oleju, po czym nadziewanego dzemem, budyniem, badz tez oblewanego czekolada lub lukrem.
W Stanach Zjednoczonych najbardziej popularne sa paczki z Dunkin’ Donuts czyli w doslownym tlumaczeniu "Osle Paczki". Dunkin’ Donuts mozna znalesc doslownie na kazdym zakrecie, na kazdym zajezdzie, w molach sklepowych, na lotniskach, itd. Wikipedia pisze ze Dunkin’ Donuts powstal w 1951 roku i na dzien dzisiejszy ma okolo 8,000 cukierni w 30 krajach, z ktorych 5,800 znajduje sie w U.S. Dzisiaj rano w pracy kupilismy 3 pudelka paczkow, ale zanim dobieglam aby zrobic zdjecie, po paczkach zostalo pobojowisko. Jestem wiec zmuszona uzyc zdjecia internetowe.
Poza paczkami, Dunkin’ Donuts sprzedaje rowniez dobra kawe, bagels oraz bardzo polularne munchkins, czyli dzurki paczkowe (moje ulubione). Sa to po prostu smazone w oleju dziurki ktore wycinane sa w paczkach. Wygladaja one jak miniaturkowe okragle paczki I rowniez sa nadziewane dzemem, budyniem, albo oblewane czekolada lub lukrem.
Musze rowniez wspomniec, ze Dunkin’ Donuts zawsze dostosowuje sie do wszystkich obchodzonych tutaj swiat. Tak wiec w okresie Swiat Bozego Narodzenia, paczki przypominaja urbane choinki, w Swietao Pamieci Narodowej czyli Memorial Day, maja kolory flagi amerykanskiej, w Swieto Strachow, czyli Halloween, lukier na paczkach jest koloru pomaranczowego, i narysowane san a lukrze nietoperze, duchy, dynie, wampiry, czarne koty…
W okolicy gdzie ja mieszkam, najbardziej popularne sa jednak poczki Krispy Kreme Doughnuts (
http://www.krispykreme.com/ ), z piekarni, ktora powstala juz w 1937 roku w Winston-Salem w Polnocnej Karolinie i przeniosla sie w okolice Nowego Jorku, gdzie cieszy sie obecnie niesamowita popularnoscia. Tradycyjne poczki sprzedawane przez ta piekarnie to sa proste paczki z dziurka z ciasta o smaku i konsystencji niesamowicie lekkiego biszkoptu, oblewane lukrem i sprzedawane jeszcze jak sa cieple.
Palce lizac :)