poniedziałek, 22 czerwca 2009

Duszony Kurczak w Sosie z Wina


Moje godziny w pracy ulegly zmianie; jeszcze nie zdecydowalam czy na lepsze, czy na gorsze. Na pewno pozytywny jest fakt, ze pracuje 4 dni w tygodniu i mam 3 dni wolnego (yey!) Tak wiec w lecie jeden dzien moge spedzic w kuchni gotujac a 2 dni na plazy… W zimie oczywiscie sytuacja sie zmieni i bede spedzac w kuchni 3 dni. Zla strona medalu jest fakt, ze 4 dni w tygodniu pracuje 11 godzin dziennie, aby wypelnic nasz 40-to tygodniowy tydzien pracy + 1 godz na lunch. Wraz z moim 2 godzinnym dojazdem do pracy i z pracy, jestem poza domem 13 godzin. W czasie calego tego procesu zmiany godzin, okazalo sie ze moje biedaczysko, czyli druga polowa, ktora bedac kawalerem miala w lodowce tylko musztarde i butelke pepsi, oznajmila nagle w desperacji ze jest bardzo rozpieszczona i blaga o domowe obiady. Z litosci i z powodu ze moja druga polowa 3 dni w tygodniu pracuje poza doemem i zyje "fast food" badz tez jedzeniem hotelowym, nie mam wyjscia, tylko gotowac dania ktore moge badz zamrozic badz dania ktore smakuja lepiej po 2-3 dniach siedzenia w lodowce. Jednym z tych dan jest Duszony Kurczak w Sosie z Wina, ktory nabiera wspanialego smaku po 2 dniach odpoczywania w sosie z wina. Moja druga polowa, ktore moze jesc kurczka 24 godziny na dobe, 7 dni w tygodniu, pod kazda instniejaca postacia jest wiec chyba naszczesliwszym mezczyzna pod sloncem w tym tygodniu :) Jest to fantastyczny przepis dla kobiet, ktore sa zalatane i chca miec jednoczescie kariere, dom, rodzine, i usmiechnietego meza z zeladkiem pelnym zdrowego jedzenia.

6 udek z kurczaka (okolo 2kg)
2 lyzki oleju z oliwek
3 szalotki, cienko pokrojone w plastry 4 ząbki czosnku, zmiazdzone bokiem szerokiego noza
1 szklanka redukcji bialego wina Chardonnay * (przepis ponizej)
1 szklanka bulionu z kurczaka
1 pomarancza , pokrojona w ½ cm plastry
¾ szklanki zielonych oliwek sycylijskich, bez pestek, pokrojonych w kawalki
2 lyzki masla w temperaturze pokojowej
Sol i swiezo mielony pieprz do smaku

Przyprawic kurczaka sola i pieprzem.
Rozgrzac duza patelnie i wlac 2 lyzki oleku. Rozgrzac olej aby byl bardzo goracy. Dodac udka z kurczaka, skora w dol i smazych az osiagnia zloty kolor z kazdej strony (3 do 4 minuty na stronie; kurczak bedzie w srodku surowy).
Przeniesc udka z kurczaka na talez. Odlac z patelni tluszcz na tyle, aby tylko zostala 1 lyzka tluszczu. Zmniejszyc ogien na najmniejszy i dodac szalotki i czosnek, gotujac je, mieszając od czasu do czasu, az szalotki beda rzezroczysta (okolo 2 minuty)
Dodac redukcje wina i 1 szklanke bulionu z kurczaka, mieszajac drewniana lyzka i zdrapujac z dna patelni przypalone kawaleczki, ktore dodadza naszemu sosowi cudowny smak. Wlozyc z powrotem do patelni nogi z kurczka, dodac plasterki pomaranczy oraz pokrojone oliwki.
Gotowac na wolnym ogniu okolo 50-60 minut. Kurczak powinien odchodzic od kosci. Przeniesc kurczaka na talez. Gotowac sos na wolnym ogniu, dodajac po malenkim kawaleczku maska, roztrzepujac trzepaczka i gotujac 2-3 minuty, az sos troche zgestnieje i bedzie blyszczacy. Wylaczyc ogien i przeniesc kurczaka z powrotem do sosu, dokladnie oblewajac kazde udko sosem.
* Redukcji bialego wina Chardonnay: 1 ½ szklanki bardzo dobrej jakosci cialego wina Chardonnay gotowac, any wino zredukowalo objetosc do 1 szklanki