sobota, 30 maja 2009

Kawa Frappé


Frappé czyli kawa na zimno z pianka zostala przypadkowo wynaleziona w roku 1957, kiedy to przedstawiciel firmy Nestle, reklamowal czekoladowy napoj dla dzieci poprzez mieszanie czekolady w proszku z zimnym mlekiem czyli jeden z naszych ulubionych chocolate milk shakes... W tym samym czasie inny pracownik Nestle, ktury byl Grekiem, mial ochote na kawe, ktorej byl wielbicielem... Nie mogl jednak nigdzie znalesc goracej wody... Wymieszal wiec kawe rozpuszczalna ze zimna woda, uzywajac 2 szkalnek i przelewajac „kawe” z jednej szklanki do drujgiej aby powstala pianka.. No i w ten sposob narodzila sie Frappé ktora jest idealnym napojem dla wielbicieli kawy w upalne dni…

Podaje moja wlasna wersje na kawe Frappé na 2 osoby:

4 lyzeczki kawy rozpuszczalnej (ja wedle iuzywam Nestle)
2 lyzeczki cukru trzcinowego lub cukier do smaku
½ lyzeczki cukru waniliowego
¾ szkanki zimnego mleka
4 duze kostki lodu
½ szklanki gazowanej wody mineralnej
2 puste szklanki z grubego szkla lub shaker do martini/drinkow lub mikser z dzbankiem

Wsypac kawe, cukier i cukier waniliowy do jednej szklanki, shakera lub dzbanka od miksera. Zalac mlekiem i dodac cale kostki lodu. Bardzo mocna wymieszac w shaker okolo 30 razy, zmiksowac, lub przelewac z jednej szklanki do drugiej tak gwaltownie aby powstala piana i aby cukier i kawa sie zupelnie rozpuscily. Przelac do szklanek i zalac woda minerana. 1/3 szklanki powinna byc piana...

Ja lubie podawac Frappé z truskawka, ktora wspomoze smak naszej kawy i pozostawi nas ze swiezym oddechem truskawkowym a nie kawowym.
Smacznego!